vrijdag 24 november 2017

Zondag 19 november 2017 TOPPER South gate, moremi, botswana

Zondag 19 november 2017 TOPPER
South gate, moremi, botswana

3 spotted hyena’s
Wilde honden
Luipaard
Heel veel giraffen, ook de kleinste die we ook gezien hebben
Kuddes olifanten met jong
Vogels
Waterbuffels

Rond 5u horen we een paar harde brullen. Hyena? Het is niet koud maar het lijkt niet licht te willen worden. We zijn dan ook laat en gaan pas om 6u rijden. De andere campinggasten slapen uit. We zijn net 3 km onderweg, zit er een hyena rechts naast de weg te poepen. Arme kind moet afknijpen als we op 1m afstand tot stilstand komen. Schattig koppie dit exemplaar voor een hyena. Maar deze schijt geen bloemetjes. We slaan af naar Black Pools en zien na 500m een wilde hond op de weg met collar. Hoera. De rest van de luidruchtige familie is er ook maar de zon staat fout voor goede foto’s. Aanvankelijk lijken ze te gaan liggen maar ze hebben te veel energie en een paar gaan achter elkaar aan rondjes rennen om een boom. 1 voor 1 gaan ze de bossen in. De leider met collar die als enige rechts van de weg lag, op zeker 500m afstand, volgt als laatste. Ik ga op het dak zitten om ze beter te kunnen zien. Een aantal honden jaagt een hyena weg! Alle verdwijnen in een grote stofwolk. Vervolgens komt de hele roedel weer samen in het bos waar ze rondjes rennen. Dan wordt het stil en zijn de wilde honden verdwenen. Ik zeg net dat ik best lekker zit bovenop als ik vanaf de rechterkant op 20m een luipaard op de auto af zie lopen. Ik als de sodemieter door het raam de auto in. Het luipaard loopt vlak achter de auto langs en gaat snuffelen op de plekken waar de wilde honden gelegen hebben. Dan verschijnt er een jakhals op het toneel die heel irritant tegen het luipaard gaat keffen. Het luipaard springt in een dode boom maar denkt dan ‘fuck you’ en gaat vol gas achter de jakhals aan. De giraffe staat erbij en kijkt erna, ’s ochtends vroeg om kwart voor 7. Het luipaard blijft grommend rondjes lopen met een blaffende jakhals achter zich aan. We zien ze na een tijdje niet meer maar horen de jakhals nog steeds. Vanuit de bossen rent een hyena ons te gemoed met een poot van een springbok in zijn bek. In de verte zien we nog een hyena. Wat een ochtend. We rijden een stukje terug om te kijken of we de roedel vinden kunnen. Maar er loopt helemaal geen weg in het gebied. Dan toch maar door naar Black Pools. We stoppen weer op de plek en nu komt ook de 2de hyena uit de bossen op de auto afrennen.
Bij black pools staan hertjes, liggen 2 krokodillen op de oever en nijlpaarden in het water. We rijden naar de picknickplaats maar hier is de druppel water nog kleiner geworden en zijn  geen dieren. Terug naar de grote poel voor yoghurt en de malariapil. Nu is er een groep olifanten.
We rijden door naar Xini lagoon. Moeten weer een paar keer stoppen omdat er een olifant op de weg staat. We zien de momogelo hippo poel maar moeten helemaal omrijden omdat de watercrossing veel te groot is. Overal staan hertjes en zebra’s onder de bomen. Bij de poel staan verder geen beesten maar erboven vliegt een enorme zwem vogels. Het lijken wel pelikanen. We rijden verder richting Xini lagoon en komen van het ene poeltje langs het volgende. Overal heel veel leven, heel veel giraffen ook jonkies, kuddes olifanten met kleintjes, heel veel zebra’s en allerlei soorten hertjes; kudu’s, waterbuck,  tsessebe, red lechwe impala en bokkies. Alle springbokken lijken jongen te hebben. Alleen de olifanten met kleintjes zijn schuw. We rijden een heel stuk vol verbazing over de hoeveelheid water en leven. Dan zien we een heel klein plasje met heel veel vogels. Het zijn inderdaad pelikanen, maar ook ooievaars en kariboes. We lunchen een ontdooide chickenpie onder een boom en rijden dan dezelfde route langs de Xini lagoon terug om nog meer kuddes olifanten te zien. 1 relexte groep is nu gras aan het eten en we kunnen er recht naast staan. Het gras trekken ze met de slurf los en schudden het dan een paar keer zodat het zandvrij de bek in gaat. Het jongste exemplaar mist de sleurfcontolle en staat het gras alleen te aaien zonder een spriet los te trekken. Bij een ander poeltje zien we voor het eerst deze reis waterbuffels. Lions love them.
We vroegen ons nog af of wij over dit gebied gevlogen hebben, maar in de loop van de dag zien we verschillende vliegtuigjes overkomen, dus denken van wel.
We gaan in de schaduw van een boom staan. Ik ga schrijven en gerard neemt een kop koffie en gaat foto’s kijken. We horen de fish Eagle weer krijsen. Voor ons is een kudde olifanten aan het badderen en in de poel achteloos horen de de nijlpaarden hinniken.
Op de terugweg nog meer olifanten en ook weer hele kleintjes. De groepen staan gewoon op elkaar te wachten. Als 1 groep klaar is met drinken en badderen lopen ze het bos in en gaat de volgende groep. Wij rijden maar weer een keer achteruit. Te veel dikbillen op de weg.
We rijden automatisch terug naar plek 2. Een velvet monkey zit al te wachten om wat eetbaars te roven. Als ik de groente voor de salade ga snijden hobbelt hij achter me aan. Gerard gaat mee want voor mannen zijn ze bang. De aap probeert het niet eens meer en druipt af.
Op de camping staat nu nog maar 1 auto van een Nederlands stel die vandaag geen olifanten en nijlpaarden gezien hebben. We kunnen kiezen waar we gaan staan. Ik wil graag een andere plek, ver weg van de generator, de bouwlamp en de schreeuwende kinderen. Gerard kiest plek 8, helemaal in het bos. Dat is pas wild camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten