donderdag 16 november 2017

Woensdag 15 november 2017 Khumaga, makgadigadi national park, botswana




Woensdag 15 november 2017
Khumaga, makgadigadi national park, botswana
Vanacht werden we wakker van de regen. Hebben de flappen uit voorzorg maar dicht gedaan. Als de wekker om 4.45u gaat is het nog donker maar het wordt snel licht. De zonsopkomst is prachtig met wat wolkjes en veel rood. We zitten dan al in de auto 5.31u om als 1e sporen te zoeken. De buren hebben echter geen haast, 1 is zelfs terug naar bed gegaan. In de buurt van het kamp zien 2 moeders springbok met 2 hele kleine jong. Verderop een heel clubje bokkies en 3 zebra’s. Vorig jaar liepen de springbokken in het kamp. Behalve olifant zijn er weinig sporen en bij de rivier is het uitgestorven. We komen langs afdrukken die op leeuwen poten lijken en volgen ze naar boven. Daar verdwijnen ze in de bosjes en kunnen we ze niet volgen. We rijden de rivier op en neer, zien 3 jakhalzen, een koe die over zwemt en weer bokkies. We volgen een bandenspoor van een safariwagen maar ook niets. Als we om 8.30u terugrijden naar 2 palms staat er een olifant in de bosjes. We gaan onder een grote boom in de schaduw staan. Het waait flink. 3 gnoes lopen vlak voor onze auto naar de rivier om te drinken en rennen vervolgens weer naar boven.
Rond 9u arriveert de 1e olifant bij de botetti rivier. In een kuil naast de rivier neemt hij een modderbad. De 2de olifant komt en gaat in de rivier drinken. De 1e olifant komt onze kant opgelopen en verjaagd de 2de olifant. We zien de 1e auto’s. De olifant ook en hij is pissig. Staat met zijn oren breed te flapperen en te stampen met zijn voet. Schopt wolken zand omhoog. Als hij nog meer onze kant op loopt besluiten wij achteruit te rijden. Uiteindelijk loopt de olifant de rivier in en zwemt naar de overkant. 9.25u geen beesten, maar we zien wel mensen lopen?
9.36u 2 olifanten zijn naar de overkant van de rivier gezwommen en er komen 3 nieuwe aanlopen. Verder geen beesten, zelfs geen koeien. Het lijkt nog harder te gaan waaien.
Wij gaan terug naar de camping om de achterbak helemaal leeg te ruimen. Vanochtend hoorden wij knagen en vermoeden dat er een muisje inzit. Alles gaat eruit. We vinden bewijs; mijn spons is sinds gisteren aangevreten maar het muisje vinden we niet. Nu moet alles weer ingeruimd worden. Daarna gaat gerard water bijvullen in het reservoir van de ruitenwisser. Maar na 1 scheut zit die alweer vol. Baas gaat slangetje volgen en ontdekt 3 flinke gaten, slang kapot. Gelukkig hebben we magic tape van Ali bij en kan handige harry het weer repareren. Vervolgens gaat hij de luchtfilter schoonmaken. Dat blijkt geen overbodige luxe want er valt met schudden een kuub fijn zand uit. Dan weer wat lucht in de banden. We gaan wat eten en douchen. Om 15.15u rijden we terug naar de rivier en gaan kijken naar vrolijke olifanten die heerlijk badderen en spelen in het water. Ze duwen elkaar om en gaan kopje onder. We zien nijlpaarden dwz alleen de ogen en oren. Nu komen er wel weer heel veel zebra’s drinken. Verder wat kudu’s en springbokken. 3 giraffen willen ook naar de rivier maar zijn bang voor de auto’s. Het is zowaar druk vandaag. Ook de Lodge heeft 2 extra auto’s klaargezet, nu 5 in totaal. Ik maak een praatje en hoor dat de leeuwen aan de overkant gehoord zijn. Persoonlijk vind ik dat geen goed nieuws want daar is het dorp. De rivier is de grens van het park maar er staat geen hek. Terug op de camping zijn nu 4 plekken bezet. De aapjes zitten bij de buren op de bbq. Er loopt ook een bokkie. Wij hebben een plek aan de rivier, maar je ziet niets vanwege de bomen. Ook de zonsondergang is niet goed te zien. Wel zien we de silhouetten van de aapjes in de bomen. We maken een vuurtje en hebben weer heel veel plezier van het oude roestige golfplaatje dat de wind tegen houdt. In de verte onweert het maar wij hebben weer een sterrenhemel. Er krijst een fish Eagle, een zalig geluid.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten