vrijdag 24 november 2017

Woensdag 22 november 2017 TOP Kwai/North gate, moremi, botswana

Woensdag 22 november 2017 TOP
Kwai/North gate, moremi, botswana

4 leeuwen
Hippos
Domme toeristen

Het heeft vanacht geregend. Om 4.45u is het nog pikdonker en we moeten wachten met opstaan. We zijn als 1e weg en besluiten naar de plek te rijden waar we de leeuwen gisteravond gezien hebben. Met 45 minuten zijn we er. Het duurt zo lang omdat de weg  vol met kuilen en gaten zit en de gemiddelde snelheid bedraagt 10 km per uur. Verdomd, ze liggen er nog. Eerst rijden we tegen de teddybeer aan die nog steeds languit ligt en verderop zijn het mannetje en vrouwtje nog steeds aan het paren. Ze lijkt er vandaag iets minder zin in te hebben. We blijven staan en de Italianen arriveren ook. Ze hebben de Duitser meegenomen. Hij is al 2 weken onderweg en heeft nog geen leeuw gezien, zelfs niet in etosha! Lag ook nog wel op zijn nest toen wij het camp uitreden. De 2 leeuwen lopen vlak langs zijn auto, en ja hoor, hij doet zijn ramen dicht. Dat stadium zijn wij inmiddels gepasseerd. We gaan een rondje rijden maar vinden verder helemaal niets. Terug naar de camping voor koffie, vertellen de skl jongens dat er een nijlpaard bij ons in de bosjes staat. De rare buren gaan met hun mobieltje de bosjes in om foto’s te maken. Die sporen echt niet. Er worden jaarlijks meer mensen gedood door nijlpaarden dan door leeuwen. We wachten rustig en zien de hippo naar de rivier lopen. We komen de leuke italianen weer tegen. Hij heeft een enorme lens van 8000 euro. Ben benieuwd naar zijn foto’s. We gaan een stuk de andere kant oprijden langs de rivier kwai richting DOMBO Hippo Pools. Hetzelfde stuk als gisteren waar we vorig jaar de 2 leeuwinnen vonden. Bij de watercrossing draaien we om. Geen leeuwen, luipaarden of hyena’s. Wel een nijlpaard met een bek vol met gras naast de auto, 2 waterbuffels in het water met allemaal vogeltjes op hun rug, een familie giraffe, hordes springbokkies met jong, red lechwe, waterbuck, enkele olifanten, zebra’s en gnoes met het 1e jonge gnoetje dat we zien. Op de heenweg komen we op de kwai plains langs een klein hertenkadaver. Een jakhals is vers vlees aan het vreten maar loopt weg. We staan nog een tijd te wachten maar er gebeurd niets. De 2de jakhals druipt af. Als we terugkomen is het kadaver zo goed als kaal. 2 gieren zijn de laatste restjes vlees aan het lostrekken. 2 zitten erbij en kijken erna. Lunch op het camping om 14.30u.
We hebben hier een mieren plaag. Ze lopen in no time  overal. Over je benen, handen en gezicht. Gelukkig zijn ze maar heel klein en niet de 3 centimeter grote exemplaren die we ook al tegengekomen zijn. Af en toe komt er een velvet aapje langs om te kijken of er nog wat te scoren val, maar de skl jongens hebben de prullenbak leeg gehaald. Eekhoorntjes zijn een constante factor. Zo even douchen want er is water. De zon heeft zojuist even geschenen en dat is net genoeg voor de solarpomp om voor water te zorgen. De hele ochtend was het bewolkt en was er ook geen water.

Te vroeg gejuicht. Zon alweer weg, geen water, niet douchen. Ja met dettol doekjes. Om 16u stappen we weer in de auto. Rustig rijden we richting leeuwen. Op de oever van de rivier liggen 2 enorme krokodillen. Veel nijlpaarden in en een enkele uit het water. Mooie, grote en kleine vogels. Op de vlakte kijken we nog even naar alle herten, zebra’s en olifanten. Het is gezellig druk. Het leeuwenpaar ligt nog steeds richting belmond lodge en hij doet nog steeds verwoede pogingen erop te duiken. Het andere mannetje is verdwenen. De Duitser staat er ook weer met onze nieuwe buren. Wij gaan verder het pad af en moeten door dichte bossen slalommen. Vervolgens komen we bij een pan met hertjes, zebra’s en olifanten. We rijden nog een stuk langs de rivier tot we langs een hele dure Lodge, die aan de overkant ligt, komen. Op 1 olifant en wat vogels na hebben we geen dieren gezien bij de rivier. We moeten weer een stuk slalommen door nog dichter begroeid bos en vragen ons net af waar we aan begonnen zijn als het weer open wordt en heel groen. Een tijdje geleden moet hier brand geweest zijn. We horen de springbokken snuiven en ja hoor daar ligt een leeuwin. We hadden al gehoord dat 1 ‘m gesmeerd was. Nou we hebben ze gevonden. De rest van de weg is top, hard zand door open, groen landschap vol met beesten, zebra’s, springbokkies met heel veel jong, olifanten. Nog even een stuk slalommen door dicht bos, liggen de leeuw en de leeuwin weer voor ons op de weg. Hebben we toch een rondje gereden. En ze doen weer een nummertje. De Duitser en de nieuwe buren zien we in de verte rijden.
We gaan via een betere weg met minder kuilen terug naar de camping. Zitten we een dik uur later aan de Mexicaanse tortillas komt de Duitser met zijn zaklantaarn langswandelen, vragen waar plek 3 is. Wat? Gek! Je mag absoluut niet in het donker lopen hier. Je mag s avonds nog niet naar de wc lopen, je moet hiervoor de auto pakken. Hier lopen hyena’s en ook nijlpaarden. Vorig jaar hadden wij om 20.15u 2 leeuwinnen op site 1!  Hij loopt toch maar terug naar site 6 om zijn auto te halen! Wat een giller.  Hij doet zijn raampje dicht als er een leeuw langs loopt maar gaat wel in het donker alleen aan de wandel. Even voor de duidelijkheid, de camping plekken liggen ver uit elkaar en daartussen zit bos. Hier zijn geen hekken  om je te beschermen tegen de wilde beesten. Kan alleen in Botswana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten