donderdag 16 november 2017

Dinsdag 14 november 2017 Titaans camp, khumaga, botswana

Dinsdag 14 november 2017
Titaans camp, khumaga, botswana

Het wekkertje gaat weer om 5u. Wij zijn de eerste die rondhuppelen. Snel pakken we de boel in om als 1e bij het kleine veerpont te staan. We zijn er om 6.10u. The ferryman is er al en we hoeven helemaal niet te wachten. Kunnen meteen het bootje oprijden. Nu de rivier breder en hoger is gaat het veel sneller dan vorig jaar. We moeten 150 pula betalen.
Het inchecken bij het makgadikgadi park gaat ook heel snel. Alles is betaald en om 6.30u rijden we al richting waterfront. We zien vrij snel 3 zebra’s maar dan niets meer. Doodse stilte. De rivier is veel breder als vorig jaar, maar op sommige stukken kun je er nog steeds langsrijden. Het is alleen even zoeken naar de juiste op- en afritten. Het is diep zand. Het gebeurt nogal eens dat gerard een bocht wil maken maar dat de auto rechtdoor gaat.
Onder een boom langs het water zit een bewegende berg van gieren en kariboes bovenop elkaar. Daardoor is niet te zien wat er ligt.
We zien een klein motorbootje aan komen varen. De gasten van de Lodge aan de overkant worden naar de safari auto’s gebracht die op de oever klaar staan. Even later zien we 1 van de auto’s een stuk van de rivier af staan. Ja hoor ze hebben leeuwen gevonden. We tellen er 4, ze zien er nog jong uit, als het dezelfde zijn als vorig jaar zijn ze ongeveer 15 en 18 maanden. Ik vraag het de gids en het klopt. Ik laat de foto’s van vorig jaar aan hem zien. Van de vier grotere welpen zijn er nog maar 2 over. 2 zijn waarschijnlijk door mensen gedood. De andere 2 zijn de kleintjes. Pa aka blondie en broer blake, leven ook nog en ma heeft weer nieuwe kleintjes die ze nog niet aan de wereld getoond heeft. 7.30u en de missie is nu al geslaagd. We hebben de welpen gevonden en ze zien er heel goed, gezond, dik en rond uit. Ze liggen bij elkaar onder een heel klein bosje. We gaan een paar keer tussendoor bij ze kijken en naarmate de schaduw minder wordt gaan de leeuwen steeds meer op elkaar liggen.
We gaan langs de rivier rijden. Vanaf 9u wordt het steeds drukker met beesten. Hordes olifanten arriveren en nemen een bad. Ze gaan zelfs kopje onder. Kuddes angstige zebra’s komen drinken. Die angst is wel te begrijpen want het is vergeven van de zebra skeletten, herkenbaar aan stukken huid en manen. Om de 15m ligt er wel 1. We zien ook een paar keer herten met grote oren en een kudde wildebeest. Verder nog 2 dikdiks en slechts 3 springbokkies. We rijden een paar keer de rivier op en neer en kijken een paar keer bij de leeuwtjes. Dan gaan we naar de camping om ons te melden, eten een cracker bij gebrek aan alternatieven en nemen een douche van rivierwater. De skl onderhoud alles top. De campsite is geharkt, de twee vuurplekken, braai, vuilnisbak en toilet gebouw zijn heel schoon. We krijgen een korte heftige regenbui maar de wind voelt nog steeds als een warme föhn.  We rijden terug naar de leeuwtjes maar die zijn verdwenen en laten zich niet meer zien. Op een paar olifanten na zijn ook alle dieren weer verdwenen. Zelfs de kuddes koeien die in en aan de overkant van de rivier liepen. Er ligt nog een groepje nijlpaarden in het water en als we staan te kijken rennen er 2 jakhalzen achter de auto langs. We komen langs de plek waar vanochtend heel veel gieren zaten. Er ligt een brandschoon zebra kadaver. Geen stukje vlees meer eraan, alleen nog wat vel met haar. Weten we tenminste wat de leeuwen gegeten hebben! Wij gaan ook naar de camping om wat te eten. Onderweg zien we een vosje en moeten we nog stoppen voor een schildpad die over de weg slingert. Er zijn zowaar 3 plekken bezet. De velvet monkeys komen langswandelen om te kijken of ze weer een appel bij ons kunnen pikken en verdwijnen in de bomen als de zon ondergaat. Het waait maar de enorme donkere lucht die we eerder zagen is niet onze kant opgekomen. Wij zien de sterrenhemel en in de verte het onweer. Om de paar seconden wordt de hemel verlicht. Het is een mooi schitterend schouwspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten