vrijdag 24 november 2017

Dinsdag 21 november 2017 TOPPER Xakanaxa 03, moremi, botswana

Dinsdag 21 november 2017 TOPPER
Xakanaxa 03, moremi, botswana

Wild dogs
3 leeuwen (1 parend paar)

Wekker vergeten mee de tent in te nemen, maar het was dan ook ineens een beetje chaotisch gisteren avond. Ik zag 2 paar ogen oplichten in de zaklamp en dacht dat het de hyena’s waren. Vorig jaar waren er hier namelijk ook 2. Blijken het 2 nijlpaarden te zijn. Nou die vind ik ook eng. Dus hop de tent in. De hyena is overigens wel ’s nachts langs geweest. Zijn sporen lopen rechtstreeks naar het kraantje onder de auto.
We worden wakker als het licht is en doen het rustig aan. Om 6.30u gaan wij als laatste rijden. Bij de waterpool is het stil. Wel zien we 7 ooievaars in een boom. We besluiten op het allerlaatste moment om toch nog even naar Paradijs Pools te rijden waar op 16 november een luipaard met 2 welpen gezien is. De 1e 50 meter zien we enkele zebra’s. We rijden de 2 haakse bocht om en ineens rennen heel veel wilde honden ons tegemoed op de weg. Daarachter staan 3 safari auto’s en 5 witte auto’s van toeristen. Dus hier was iedereen. We gooien de auto om en rijden achter de grote roedel wilde honden aan. Rond de 18+ stuks, want tellen gaat moeilijk. Ze gaan naar de landingsbaan, spelen. Rennen achter elkaar aan, door het water. Wat een lol. 30 minuten lang. Dan worden ze wat rustiger en hebben ze ook meer oog voor de olifant die eraan komt. Het is inmiddels ook warmer geworden. Ze gaan de bossen in.
Wij gaan naar hippo Pools, zoveel mogelijk binnendoor. Behalve Nederlanders en hippos is het rustig. 1 olifant ver weg aan de overkant itt de vele olifanten vorig jaar. Ook op weg naar de Pools geen enkele. Maar er is nu ook veel meer water overal. Een stuk of 25 pelikanen vliegen over. We blijven een tijdje zitten op de nieuwe picknickbank naast de Hide out. Ze hebben toch geïnvesteerd want de wc is gemaakt en in het park staan nu ook bewegwijzeringsbordjes. Ook de wegen lijken veel beter.
We gaan helemaal binnendoor langs de rivier naar North gate. De weg loopt door hoog gras en riet, vlak langs de rivier. De waterlelies groeien naast het pad. We zien een bavianen familie. 2x moeten we door het water, maar het is niet diep. Het landschap is totaal anders dan vorig jaar. Velden hoog, roodachtig riet afgewisseld met gras waar hertjes lekker grazen. Veel bomen lijken wel herfstkleuren te hebben. We zien een familie olifant (10+ individuen) die lekker gaat badderen in de rivier. Er zit veel meer water in de rivier en hij stroomt ook echt. Voor het eerst zien we een groep nijlpaarden op de kant, grazen. En het is toch warm en zonnig. In de auto is het 40 graden en de wind voelt als een warme föhn. Daarnaast staat een groep waterbucks. Verderop weer een paar kraanvogels, een gier en 2 vis eagles en uiteraard zebra’s en giraffen.
Als we bij de camping komen gaan we een kaas tomaat toastie maken en voor 4 dagen koken. Gehakt en heel veel groente dat we in zakjes invriezen zodat er later alleen nog saus bij hoeft en macaronie. Ook moet alles gebackup worden want we hebben weer heel veel  foto’s en filmpjes. Het betrekt steeds meer en af en toe valt er een drup regen. Maar wij hebben nog niet veel gehad. Onderweg zagen we aan het zand ook al dat het hier gisteren geregend moest hebben. Een velvet monkey komt langs struinen en gaat onder een boom het oude brood oppeuzelen. De test van zijn familie komt ook en graaien alles dat eetbaar is uit de prullenbak. Er zit wel een deksel op maar de kleine handjes gaan gewoon door het gaas.
We nemen nog even een douche van heel vet water en gaan dan om 16u weer een rondje rijden. Eerst komen we door een verbrand stuk. Jje ruikt de rook nog. Gauw richting rivier. Heel veel hertjes, rode lechwe met ook een enkel jong. We kletsen met een Italiaans stel en een Duitser. We rijden dwars over de pan en er dan omheen richting kwai Lodge. Hier waren vanochtend leeuwen gespot. Wij dachten dat ons geluk vandaag al op was. Moeten we toch weer vol in de remmen omdat er een leeuw en een leeuwin voor ons op de weg liggen. Net na een bocht, 2m van de auto. Hij staat op en duikt bovenop het vrouwtje. Doet hij wel 3x in 15 minuten. Het paren wordt iedere keer afgesloten met een grom en een klauw. Soms gaat het vrouwtje op d’r rug liggen met haar poten omhoog. De Italianen komen vanaf de tegenovergestelde richting aanrijden en gebaren dat er verderop nog een leeuw ligt. Maar wij kunnen niet weg want de leeuwen staan nu op 50cm van de auto. We kunnen de foto toestellen niet eens meer gebruiken. Dan maar telefoon en tablet. Ineens staan er 3 volle met chinezen afgeladen safari auto’s naast ons. Ze maken allemaal foto’s met hun telefoon. Er komt nog een 4de safari auto bij. En wat doet de leeuw na zijn 3de wip, just, ff lekker een potje poepen. Naast onze auto. En stinken dat kreng! We gaan maar even bij de andere leeuw kijken, maar die snurkt. Terug naar het stel. Actie tussen het soezen door. Nu heeft mevrouw er even genoeg van en dat laat ze duidelijk merken. Wij blijven nog even, rijden dan naar de andere leeuw die eruit ziet als een enorme teddybeer nu hij op zijn rug licht met zijn poten in de lucht.
De hemel is helemaal betrokken en wij rijden terug zodat we voor het donker de tent op k7nnen zetten en een vuurtje kunnen maken. North gate staat bekend om zijn hyena’s .Dan willen we macaroni koken maar die kunnen we nergens vinden. Oeps, misschien hebben we die al allemaal op met de saus die we in cederbergen gemaakt hadden. Het wordt rijst die gerard uit de losse pols perfect droog weet te koken. We hebben net het eten op, zien we weer 2 auto’s in het donker over de camping rijden. 20.20u het is net of ik dit eerder meegemaakt heb. Dan gaat het regenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten