vrijdag 3 november 2017

31 oktober

Dinsdag 31 oktober 2017

Het was vannacht doodstil. Geen gebrul van leeuwen, geen paniekvogels. Om 5 uur horen we een zebra. Dat is de wekker van bianca, want hier zitten geen zebra’s. De zonsopkomst is weer prachtig. Nu horen we 2 jakhalzen en lopen er 2 gemsbokken op de pan. Rondom de kraan en bij de lekkende waterpijp zijn helemaal geen nieuwe sporen te zien. Na een kop koffie rijden we naar de buren. Zei vertellen dat de hyena gisteravond bij de volgende buren aan tafel zat voor de braai. Zij hebben ook niets gehoord of gezien. We nemen afscheid van bianca en isaac want die rijden terug naar nossob. Wij rijden naar kiding pan en zien onderweg wel sporen maar geen dieren. Op de kidingpan, waar geen waterhole is, lopen 2 bokkies en 2 gemsbokken. 1 gemsbok steekt voor de auto over. We komen het Duitse stel tegen die zeggen dat ze de hele nacht een leeuw gehoord hebben en dat ze hem gevonden hebben bij mabua waterhole. Wij vlammen erheen en zien de leeuw net nog de weg oversteken. 5 seconden later en we hadden hem gemist. In het hoge gras is hij na 3 meter niet meer te zien.
We rijden langs mabuasehube pan (prachtige kleuren, een pallet van roze en bruin) naar lesholoago. Ineens zien we tussen de struiken 3 elanden. Dit zijn de grootste herten. Ze zijn erg nerveus en lopen hard weg. Ook de kleine hertjes  die we voor het gemak allemaal dikdiks noemen laten zich zien. Op de Lesholoago pan is het druk. Een kudde gnoes en een grote kudde bokkies. 3 research vehicles proberen een verdoofd hertje te vangen. Ze hebben er moeite mee. We stoppen even bij Bertus en Elsie die de boel aan het inpakken zijn en rijden dan door maar mapayatuwla. Het is zonnig en voor 9u al 31 graden in de auto. Bij de waterhole liggen veel bokkies en de 3 gemsbokken lopen ook nog op de pan. Wij gaan naar onze campingplek. Die is wel enorm groot met een fantastisch uitzicht op de pan. Heel anders als het drukke twee rivieren en mata mata. Tijd voor yoghurt.
Ik ga aan de verslagen werken want daar heb ik helemaal geen tijd voor gehad. Gerard gaat de overstekende leeuw op de dashcam zoeken en de beelden van de wildcamera bekijken. Het blijkt dat de bruine hyena om 3u langs geweest is om te drinken. Gerard doet een wasjes en rond 16u rijden we naar de buren pieter en Annet van de 6x6 om zelf te douchen. Dan gaan we een rondje rijden om de mabua pan en de Lesholoago pan. We zien nu beide het rare vogeltje dat omhoog vliegt en zich vervolgens als een parachute laat vallen. Ook zien we weer een hartebeest. We zijn nu wel op tijd terug voor de zonsondergang. Vuurtje maken. Weer een zak macaroni opwarmen en samen naar de sterren kijken tot 20.45u. Ik lig als 1e in de tent als gerard, met tandenborstel in zijn mond, ook de trap op klimt en in de tent gaat zitten. De bruine hyena dus staat bij onze waterkraan, afstand auto – kraan is hooguit 5 meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten