maandag 27 november 2017

Zaterdag 25 november 2016 Muchenje Campsite, botswana

Zaterdag 25 november 2016

Muchenje Campsite, botswana

Er is er een jarig, hoera. De 50 is aangetikt.

Vanacht begon het te waaien en er vielen een paar druppels. Zorgde net voor een beetje verkoeling. De wekker staat op 4.45u. Het is bewolkt. We checken nog gauw even mail (wilde honden in hwange) en WhatsApp en vertrekken dan naar nagoma gate, chobe. Het is maar 7km rijden. We zijn om 6.30 u bij de gate en we zijn de eerste die inchecken. Weer 290 pula voor 2 personen en auto. Sinds gisteren zien we weer baobabs. Ook staan bepaalde bomen vol in bloei met roze bloemetjes. We rijden een klein stukje langs de rivier maar omdat er nog geen beesten zijn pakken we de parallel weg die hoger over de knalgroene heuvel loopt. We zien 1 jonge olifant, bokkies, fish eagles, gekleurde vogels en bij het water een groepje van 10 zebra’s. Dan zijn we al bij Ihaha. Het is 8.15u. Ik wil een plek boeken maar er is helemaal niemand. Na een kwartier komt de wildlife officer en die verwijst ons naar de andere gate bij kasane. Omdat we verder toch geen plannen hebben rijden we rustig die kant op. We beginnen langs de rivier maar er zijn bijna geen dieren behalve bokkies met jong. We vragen iedere safari auto die we zien (en dat zijn er drie) of ze weten waar de leeuwen zitten. Maar we komen net te laat. Ze zijn dieper de struiken ingegaan want de temperatuur is aan het oplopen. We begonnen met 24 graden en bewolking. Nu komt de zon door en zitten we al ruim boven de 30. Dan koffie op een picknick plek. Wil zo’n brutale aap mijn koeltas uit de auto pikken, terwijl ik er naast zit. Gaat dat kreng nog blazen tegen me ook! Een safari auto heeft een leeuwin gevonden. Ze ligt in de zon en dat is vreemd. Ze ziet er prachtig uit. 1 bonk spieren. Maar dan staat ze op en stompeld ze naar de schaduw. Ze heeft een hele verdikking op haar voorpoot en dat ziet er niet goed uit. Even verderop komen we langs een olifanten kadaver. Het 1e dat we zien en ruiken. Dat stinkt behoorlijk. We zien uiteindelijk 2 kadavers maar ruiken er meer. Van de dorst zijn ze in ieder geval niet omgekomen. Er staat genoeg water in de rivier. We kijken hoe een aantal olifanten de berg af komt rennen naar de rivier. Veel minder olifanten als vorig jaar, maar wel meer bootjes. Ook zijn er veel minder safari auto’s en toeristen. Het park lijkt behoorlijk leeg. Maar dan is er toch 1 safari auto die zegt, heb ik jullie niet al in makgadigadi gezien?
We rijden naar het enige kunstmatige waterhole, 7km van de rivier. Hier staan zeker 30 olifanten. Ze willen allemaal het verse water dat opgepompt wordt. De rest van de grote poel is modder. Dan naar de gate om Ihaha Campsite te boeken. Tot gerard’s grote vreugde krijgen we zomaar Campsite 1, die hadden we vorig jaar ook en staat bekend als de mooiste. Alweer zoveel geluk. Kost maar 40usd pppn en ik heb geen extra permit nodig voor morgen. In geval van camping heb je tot de volgende dag 11u de tijd in het park.
We gaan de rivier route rijden, 1 richtingsverkeer vanaf de gate vanwege drukte. Hadden we ook nog nooit gedaan. We zijn de enige auto. We zien hele gelukkige olifanten een modderbad nemen en daarachter loopt een groep van ongeveer 250 waterbuffels. Mooi, die zijn er ook nog. Verder weer heel veel springbokkies met jong. Prachtige gekleude bijen eters en heel veel schildpadden van heel klein tot heel groot. En ze zijn sneller als gerard want voor hij zijn camera heeft zijn ze al weggewandeld. Zal de leeftijd zijn. We zien nog een grote hagedis, wat nijlpaarden, enorme baboons, een aap met blauwe ballen (het lijken wel paaseieren) en een groep van 15 giraffen. Dan zijn we vandaag ook nog 2 jonge geïrriteerde olifanten tegengekomen die ons aan wilde vallen. Om 18.30u zijn we bij de camping en we hebben vandaag 130km gereden met een gemiddelde snelheid van 15km per uur. Geloof dat het park 45km lang is. De plekken 2, 3 en 4 zijn bezet. Hadden we niet verwacht. De baboons van plek 2  hebben blijkbaar een andere boom gevonden. Aan de overkant van de rivier, in Namibië,  wordt een brand aangestoken. En er stond de hele dag al een enorm gebied in de hens. In het park kon je de rook ruiken. Deden ze vorig jaar ook al, de boel plat branden.
Vlak voor we naar bed gaan, horen we dichtbij nog een hyena brullen, maar we zien hem niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten