maandag 13 november 2017

3 november 2017 kang ultra stop botswana

Vrijdag 3 november 2017
kang ultra stop, botswana
We staan vroeg op, voor de zon opkomt. Op dit afgesloten terrein hoef je immers niet bang te zijn voor wilde beesten. Het enige dier dat we hier gezien hebben, de knuffelige poekkie van gisteravond, ligt nu nog uit te buiken van de biefstuk die we gevoerd hebben. Ik ga in de revisie. Tanden uitgebreid poetsen en flossen voor de spiegel, haren wassen. Wat een luxe die privĂ© badkamer met warme douche. Gerard is ondertussen alle apparatuur en batterijen aan het opladen en maakt meteen backups van de fototoestellen. Om 7.45u is alles klaar en gaan we naar het restaurant. In sneltreinvaart upload ik de laatste dagen, check de bank en creditcard, stuur nog een mailtjes en een paar WhatsApps. Ik ga er maar vanuit dat mijn lieve collega’s elkaar waarschuwen als er weer nieuwe berichten zijn. Een uur en 3 koppen thee later ben ik klaar. We tanken de auto en de lekkende jerrycan weer vol. Kopen toch nog maar 2 bundels hout van 20 pula per stuk dus 1,70 euro en gaan toch ook maar weer pinnen. In principe kun je hier overal met visa betalen, maar we nemen liever geen risico.
Om 9.15u gaan we rijden, afgeladen vol. Het asfalt is top maar er lopen enorm veel dieren op de weg. Wordt bij ons de a2 afgezet voor 1 koe, hier lopen hele kuddes koeien over de snelweg en geiten, ezels en paarden. De weg wordt eigenlijk nog het minst gebruikt door auto’s . Misschien 6 per uur. We zien ook veel karren getrokken door ezeltjes.
In letlhakeng gaan we weer tanken en laten de auto helemaal afvullen. Vanaf nu rijden we zonder airco om diesel te sparen. Bij een grote choppies halen we lunch, 2 worstenbroodjes en een verse muffin. Hiervoor moet ik 20.15 pula betalen. Ik geef het kassameisje 100 pula maar ze heeft niet genoeg wisselgeld in de kassa. Ze is al bij de 3de kassa als ik een briefje van 50 pula in mijn portemonnee gevonden heb. Maar nu weet ze niet meer wat ze terug moet geven. De computerkassa geeft namelijk 79.15 aan. Dat bedrag min 50 kan ze niet uitrekenen. Op naar khutse. Meteen buiten letlhakeng houdt het asfalt op en maakt plaats voor zand en gravel. Langs de weg staan grote gele bloemen te bloeien en ook veel witte. Het oogt heel groen terwijl het toch een droge meuk is hier. We rijden door een piepklein dorpje. Ronde lemen huisjes met rieten daken staan naast serieus grote stenen huizen. Door het dorp loopt een weg van klinkers.
Het is lekker warm 39,7 graden in de auto. We rijden met de ramen open. Ik moet een handdoek over mijn arm leggen want de zon is te sterk. De hoezen over de achterramen zijn top. Getinte ruiten had handig geweest maar dat heeft deze auto niet. De vorigen hadden dat wel. Daarom niet aan gedacht erom te vragen. Na uren rijden komen we bij de gate en schrijven onze naam in het grote boek. Dan rijden we het park in. Een 2track zandspoor met aan beide kanten groene boompjes. We rijden langs uitgestrekte pannen met alleen een zee van geel gras. Dit is mooi terrein voor de cheetah. We zien afgebroken takken en olifantenpoep op de weg. Niet veel later zien we olifanten in de bosjes. Er zijn er een stuk of 7. Ze zijn nat van het badderen, dus dan kan de waterpoel niet ver zijn. Inderdaad is er 500m verder een goed gevulde poel. Er staan geen dieren bij, maar dat hadden we ook niet verwacht. Het is te warm. Onder de boom liggen een paar hartebeesten. We rijden naar maharushele pan en kijken bij de campsite die we overgeslagen hebben. Hmmm. Geloof niet dat we daar rouwig om hoeven te zijn want er is geen waterhole. Dan was khutse camp interessanter met de nabije waterpoel op de open vlakte en de olifanten. Er liggen een paar stukjes achtergelaten hout die we maar meenemen, want na kang hebben we nergens meer brandhout kunnen kopen. We rijden door naar molose. De waterpoel is werkelijk fantastisch. Groot, natuurlijk ogend en omgeven door boompjes en struiken. Er lopen verschillende paden naar het water. Het lijkt wel of het regent maar waarschijnlijk zitten hier heel veel visje dicht bij elkaar vanwege de lage waterstand. We zien alleen vogels. campsite molose 01 heeft weer een boom, een vuurplaats een houten krullend bouwsel met droge wc en een emmer douche. Geen water, geen prullebak. Het is inmiddels 16.30u. We zetten de tafel en stoelen neer. Bereiden het vuur voor zodat het meteen in de hens kan en rijden naar de waterpoel voor zonsondergang. Helaas komen er geen dieren drinken. Onze campingplek is echt dichtbij. We bouwen snel de tent op en steken het vuur aan. De maan is bijna vol en het is heel erg licht. Er vliegen uilen rond. Ook krijgen we bezoek van een jakhals en die heeft mazzel want de biefstuk bleek toch pezig. Alleen is ze niet de slimste van de klas als ze er met het metalen bord in d’r bek vandoor gaat en al het vlees eraf laat vallen. Maar ze is snel terug. Het bord heeft ze in de bosjes achtergelaten, dat zoeken we morgen wel weer. ‘s nachts komt ze weer en eet ook de appelschillen op en loopt te slepen met het waterteiltje. Helaas heeft de bush camera niets van dit alles opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten