maandag 18 december 2017

Woensdag 6 december 2017 TOP Limpopo riverlodge campsite, limpopo limpada national park, botswana

Woensdag 6 december 2017 TOP
Limpopo riverlodge campsite, limpopo limpada national park, botswana

Limpopo riverlodge campsite nr 6
Platjan bordercross
Mapungubwe natipnal park
Mazhou campsite

We zijn wakker voor de zon opkomt. We zien hem 3 seconden en dan schiet hij achter de wolken. Gerard steekt de donkey aan zodat ik een warme douche kan nemen met rivierzicht. Maar eerst koffie. De waterpomp van de overburen stopt net als de koffie klaar is zodat we van alle vogelgeluiden kunnen genieten. 2 nijlpaarden hobbelen door de groene limpopo rivier. Over de dam rennen 2 velvet aapjes, 1 rent acher een vogeltje aan. In de boom tegenover ons landt een visadelaar. In de rivier zwemt een schildpadje.
We rijden naar de platjan grensovergang en die is veel kleiner als ik dacht. We zijn de enige. Botswana, formuliertje invullen, paspoort scanen, stempelen, boek en door via de lage brug over de limpopo naar de zuidafrikaanse kant. Paspoort scannen, stempel, papiertje voor de auto achterklepje open, oei, dat is veel. Klepje dicht en goede reis. Deze was nog sneller dan pandamatenga. Alleen als het hoog water is kun je niet meer over de brug. Dat is in januari en februari. We zijn binnen een half uur klaar en dat had veel sneller gekunt als we geen foto’s hadden gemaakt van de prachtige rode bijebeters.
We rijden in de regen over een gravelweg naar het plaatsje alldays, moeten noodstop maken voor overstekende schildpad, en doen een paar boodschapjes bij de super en kopen data voor de prepaid. Dan rijden we verder naar mapungubwe over asfalt. De laatste 23km is tussen de hekken door, een aaneenschakeling van prive conssesies. Het is droog maar zwaar bewolkt en 26 graden.
Bij de receptie boeken we een campsite. Wat een papierwerk en dan sta je al in het systeem. Het park kunnen we gratis in met de wildcard. Volgens de receptioniste kunnen we het hele park rondrijden in 2u, het is 40 km. Wij doen er 5u over maar het is dan ook een prachtig park. De rode stenen rotsformaties zijn prachtig. Soms groeien er bomen op de stenen. Je ziet dan heel mooi de wortels over de stenen lopen. We stoppen bij het 1e waterhole en zien 4 giraffen, zebra’s, wildebeesten, springbokken en een familie olifant met 2 hele kleintjes. De 2de stop is de treewalk. Onder ons lopen 2 olifanten. Het uitzicht op de rivier is fantastisch en zowel links als rechts lopen kuddes olifanten. De 3de stop zijn uitzichtplatformen waar je de 2 rivieren kunt zien samen komen. De wandelweg ernaartoe is al mooi met overal bloemen maar het uitzicht is helemaal fantastisch. We rijden verder het park rond en zien maar 2 andere auto’s. Beesten deste meer. Overal bokkies, zebra’s, wildebeesten, baboons en olifanten. We zien zelfs 3 elanden en een kleine klipspringer. Echt san parks, alle beesten op de juiste plek. Ook de faciliteiten zijn weer prima. We rijden een stukje langs de rivier en stoppen nog bij een meer. We doen alle loops. De kanniedood van 7km is wel heel heftig met steile stukken een veel stenen. Sommige stukken lijkt de efteling wel. Om 17u rijden we het park uit want we moeten naar het andere deel voor de camping. Tracks4africa weet de weg. Binnendoor en gravel. Maar een stuk weg is weg (gespoeld) en het wordt een aardig stukje offroad. Het mooie van deze route is wel dat we heel veel dieren zien, olifanten, wildebeesten, zebra’s en springbokken. De helft moet uiteraard weer vlak voor de auto oversteken. Dat was geloof ik niet de bedoeling maar de olifanten hebben de hekken gesloopt. 18u staan we bij het ingang naar de camping. Om de camping loopt een stroomdraad die we zelf even weg moeten halen als we naar binnen rijden.
We kunnen weer uitkiezen want er is maar 1 plek bezet. De camping  heeft 2 huis herten, van het soort dat we deze reis nog niet gezien hebben.
De camping is keurig schoon en helemaal geharkt. We maken een vuurtje en eten voor de makkelijk adventure food want een avontuur was het vandaag wel weer.

Dinsdag 5 december 2017 Nata lodge, nata, botswana

Dinsdag 5 december 2017
Nata lodge, nata, botswana

We staan op als het licht wordt. Het is weer zwaar bewolkt. Om 7.15u gaan we op weg richting zuiden. We rijden weg van de donkere lucht, de zon tegemoet. De eerste 5km zijn een aaneen schakeling van potholes maar dan wordt het beter en rijden we lekker door gemiddeld 100kpu. We krigen nog een vet fence met bijbehorende koelkast contolle en dan is het over met de kans op wilde beesten en lopen er weer koeien, geiten en ezels naast en op de weg.  We komen langs het enorme stadium van francistown. Op weg naar de bank staan we ineens voor een stoplicht en hebben we wel 20 auto’s voor en naast ons. Dat is wennen. We kunnen weer pinnen, tanken, boodschappen doen en alles kopen inclusief eten bij verschillende fastfood restaurants. Niet dat we dat doen, maar het kan en dat geeft een enorm gevoel van luxe. Op mijn netvlies staan nog steeds de magere jongen bij kampula die ons een rondleiding gaf en die heel blij was met wat koekjes die een toeriste niet meer wilde omdat ze zacht waren en de douanier die meteen 2 verse wortels liep te kauwen uit het voedsel pakket dat we achter gelaten hadden.
Na francistown krijgen we een police roadblock maar de jonge agent is alleen maar heel geïnteresseerd in wat wij van botswana vinden. De landkaart doet het goed. We zorgen voor een opstopping. Naar mate we verder naar het zuiden rijden worden de wegen nog rustiger. We zien verschillende ezelkarren. 1 was wel heel bezonder, daar rende een roedel honden achteraan, over de weg. Langs de weg zijn picknickplaatsen, vaak met baobab bomen. De laatste 35km naar limpopo lodge rijden we door limpopo limpada natonal park. De weg is rood gravel en soms heel slecht. Ondanks de vele hekken naast en ook over de weg zien we toch wat bokkies, zebra’s en kudu’s . Bij limpopo lodge betalen we 122 pula pp voor camping. We moeten een stukje door het privee wildreservaat rijden om bij de campingplekken aan de rivier te komen. Bokkies, zebra’s , kudu en zelfs een olifant met jong. We mogen zelf onze plek kiezen en het uitzicht op de limpopo is fantastisch. We hebben een eigen ablution hut van boomstammen. Isaak steekt de donkey aan zodat we warm kunnen douchen met uitzicht op de rivier. Maar eerst doen we nog een kleine gamedrive. De weg is bijzonder slecht door de regen is al het zand weggespoelt en zijn alleen stenen en kuilen overgebleven. Dit is bij far de slechtste weg die we deze reis gehad hebben en het mag een klein wonder heten dat we geen lekke band gereden hebben. We doen maar een heel klein rondje en zien een grote groep bokkies, zebra’s ,kudu’s, een olifant en een klipspringer. De beesten hebben hier een prachtig terrein met een heel mooi waterhole maar ook een stuk rivier waar ze makkelijk bij kunnen. De limpopo rivier is groen en zit vol water. We hebben ook 2 nieuwgierige nijlpaarden voor de camping maar ze zijn niet zo luidruchtig. Het is windstil totdat gerard het vuur aan steekt en het restje macaroni wil gaan opwarmen. Brandhout is bij de prijs inbegrepen en isaak had het al zo neer gelegd dat we het alleen aan hoefden te steken. Er is geen maan die door debomen schijnt.
Door het horten en stoten is de afwasbak in de laadruimte gaan schuiven. Hierdoor is de fles afwasmiddel open gegaan en 90% is naar buiten gelekt door de zijklep zodat we een prachtige groene striping op de auto hebben en hij was gisteren net helemaal schoon geregend.



Maandag 4 december 2017 Deteema Dam, Hwange, Zimbabwe

Maandag 4 december 2017
Deteema Dam, Hwange, Zimbabwe

Hele rustige nacht. Alleen gekrijs van de nijlganzen. Hoog vinkeveen gehalte. Geen zonsopkomst want het is zwaar bewolkt. Alle vogels zijn weg bij de poel en de krokodil is rondjes aan het zwemmen. In de verte staan de hertjes, baboons en de zebra’s. We pakken in en rijden via salt pan, big tom en little tom naar robins camp. Het eerste stuk zijn gemene stenen. Daarna is het of we op zwart tapijt rijden. We zien dezelfde beesten. Een giraffe op de zout pan, dan de 5 zebra’s waarvan 1 jonkie, de familie springbok, de 3 en 2 impala’s en een roan antilope. Onderweg naar de grens zien we warthogs, impala’s, springbok, baboons en een mannetjes kudu. De weg is rood gravel en alle bomen en struiken zijn groen.
Om 10.45u zijn we bij pandamatenga. De zim overgang is in 15 minuten klaar. We geven al ons eten en daar zijn ze heel blij mee. Dan naar botswana. Ook daar zijn we in 15 minuten doorheen inclusief invullen van het klanttevredenheidsonderzoek, ontsmetten van schoenen en banden en de auto- en koelkast inspectie. Maar zoals gezegd hebben we niets meer. We rijden naar nata lodge. De weg is goed asfalt met borden die waarschuwen voor overstekende olifanten. Yeah right. Nou we hebben er 6 gezien op en naast de snelweg waar je 120km per uur mag rijden. En waar ook alle vrachtwagens voor zim en zam overheen denderen. Ook liepen er nog 2 zebra’s over en stonden er 2 dikdiks aan de weg. Het veehek was dit keer ook geen probleem al moeten koelkast en vriezer wel weer open en de schoenen weer ontsmet. Hij wilde graag koud drinken en water was prima. Langs de weg zien we een prachtige dubbele tankwagen staan van elephant sands. Ongeveer 35km voor de lodge is hij water aan het halen voor de olifanten
In nata kunnen we uit 3 tankstations naast elkaar kiezen. Lijkt luxemburg wel. De bewaker is geïnteresseerd in de route. Waar ligt Nederland eigenlijk?  Hij wil er wel heen. Koud vindt hij niet erg maar als ik vertel dat het pas om 8.30u ligt wordt en om 16u donker gelooft hij dat niet. Zijn enthousiasme is ineens een stuk minder. Snel een boodschap bij choppies want het echte aanvullen van de voorraad komt wel weer in zuid afrika. Bij deze supermarkt hebben we vorig jaar ook boodschappen gedaan maar toen gingen we naar kubu island.
Druppel en ineens gaat het keihard spoelen en het onweert ook. Bij nata lodge betalen we 170 pula voor 2 personen kamperen. Als je in usd betaalt, ben je per persoon 13 usd kwijt. Betalen in pula scheelt dus de helft. Dat was bij ihaha ook al.
Yep, nata lodge heeft een prachtig zwembad en her is weer geen lekker zwemweer. De camping is groen maar ligt naast de snelweg en dat is weer even wennen. We zitten een tijdje onder de nieuwe paraplu bij het zwembad maar het is koud. Alles onder de 25 graden is koud. We gaan lekker in de auto zitten waar het nog 28 graden is. Het regent gestaag door. Warme douche, daar is het weer voor en dan naar het restaurant. Maar we zijn veel te vroeg en mogen pas om 19u terug komen. Internet werkt niet. Stroomstoring door de regen. Tia. Eten was goed en we kregen zelfs een flinterdun schijfje komkommer en een stukje rode paprika formaat tandenstoker als garnering. We bestellen 1 toetje, wafel met ijs, doe eens gek, maar krijgen er 2. One to share snappen ze niet. De bewaker is blij als we terug zijn want we moesten nog intekenen. Zijn administratie was nog niet compleet en in botswana kan dat echt niet. We zetten de tent op in het donker maar dat is beter dan in de regen. Hier zijn toch geen wilde dieren, alleen waakhonden. De vrachtwagens rijden nog een tijd door maar dan is het toch stil. Gelukkig want de weg naar kasane loopt dwars door het wildpark, chobe in botswana en hwange in zimbabwe.

Zondag 3 december 2017 Masuma Dam, hwange NP, Zimbabwe

Zondag 3 december 2017
Masuma Dam, hwange NP, Zimbabwe

Wat geweldig. Slapen bij je eigen waterhole! Je eigen hide hebben en een beheerder. Maar goed dat we gisteren zijn gaan betalen want er bleek toch nog een groep te zijn. Maar wij waren eerst.
We zien de laatste nijlpaarden thuiskomen. Verder is alles rustig. De leeuw is vanacht aan de wandel gegaan. We hebben hem wel gehoord maar niet gezien. Na de koffie gaan we een klein stukje rijden en zien waar hij de weg overgestoken is. Het gebied is zo groot en zo groen en er is overal water, die vind je niet meer. We gaan bij kampula kijken, 3 km van masuma dam. Hier verhuren ze safaritenten en zowel de goedkope als dure opties zien er goed uit. We krijgen een hele rondleiding. Mensen uit zimbabwe zijn zo veel vriendelijker als uit botswana. Dat is wel duidelijk.
We nemen voor vertrek nog een warme douche want edward heeft de donky aangemaakt. Stond al om 6u brandhout te hakken. Hij heeft ook nog afgewassen. Misschien voelde hij zich schuldig dat hij gisteren zo laat terug was en zijn dinnerdate gemist had. Hij was bij vrouw en kinders in sinamatella. Ze hebben er een schooltje en een kleine kliniek.
Vandaag is kudu dag. We moeten 2 keer remmen om ze niet aan te rijden. We rijden door naar robins camp en komen tot de conclusie dat het alweer te laat is om verder te rijden naar nata lodge. We vragen of er plek is bij deteema dam en dat is geen probleem. Schade 78 usd. Hoe ze de prijzen rekenen is me nog steeds een raadsel. Kamperen op een Picknickplaats obv walk-in is 29 usd pp. Dan per dag 20 usd entree p.p. en 10 voor de auto. Maar als je kampeert mag je de hele volgende dag nog in het park blijven tot 18u.
Het is ondertussen 12u en een aangename 40 graden in de auto. We gaan via little tom, big tom en salt pans terug. Ondanks de hitte zien we toch nog 2 roan antiloppen onder een boompje staan. We zien een paar bange zebra’s, enkele impala’s en wat springbok. Alles is hier doodsbang. Wordt hier toch gejaagd en gestroopt. Little tom is een mooie heldere plas met lelies. Bij big tom staat veel water in de rivier en wordt schoon water in een ronde drinkbak gepompt. Het lijkt wel een whirlpool. Hier zien we nog 2 impala’s op het veld. We rijden via een weg die niet op track4afrca staat, zien 2 struisvogels, naar deteema dam en gaan bij de hide staan. Deze kijkt uit over een waterplas met veel vogels en stukken gras waar bokkies op lopen. Een grote krokodil ligt in de zon. We maken tomaten kaas toasties voor lunch. Gerard gaat de auto repareren en daarna douchen. De watervoorraad zit in een zwarte ton dus het water is lauw maar goed genoeg. Het uitzicht vanuit de douche is fantastisch. Je kijkt dwars door de palen omheining heen op de poel, de weide met bokkies en baboons. Als we om 17u 2km naar links rijden zien we nog veel meer bokkies, 5 zebra’s en 4 giraffen. 2km de andere kant is een picknickplaats. Ziet er mooi uit met de bomen en de stenen maar is absoluut niet leuk om te kamperen en je hebt ook geen zicht op water. De 2 assistenten hebben zeker vrijgenomen vandaag. Ook aan deze kant 7 zebra’s, heel veel springbok en enkele kudu’s. Gerard maakt de hide zelf school en steekt een vuurtje aan. Hele dag windstil maar zodra het vuur aan is, gaat het waaien. We zien de maan opkomen boven de waterhole. Het was de hele dag bewolkt en even dachten we dat het zou gaan regenen maar toch niet. In de verte zien we onweer. Dan zien we de maansopkomst. Prachtig en volle maan.

Zondag 3 december 2017 Masuma Dam, hwange NP, Zimbabwe

Zondag 3 december 2017
Masuma Dam, hwange NP, Zimbabwe

Wat geweldig. Slapen bij je eigen waterhole! Je eigen hide hebben en een beheerder. Maar goed dat we gisteren zijn gaan betalen want er bleek toch nog een groep te zijn. Maar wij waren eerst.
We zien de laatste nijlpaarden thuiskomen. Verder is alles rustig. De leeuw is vanacht aan de wandel gegaan. We hebben hem wel gehoord maar niet gezien. Na de koffie gaan we een klein stukje rijden en zien waar hij de weg overgestoken is. Het gebied is zo groot en zo groen en er is overal water, die vind je niet meer. We gaan bij kampula kijken, 3 km van masuma dam. Hier verhuren ze safaritenten en zowel de goedkope als dure opties zien er goed uit. We krijgen een hele rondleiding. Mensen uit zimbabwe zijn zo veel vriendelijker als uit botswana. Dat is wel duidelijk.
We nemen voor vertrek nog een warme douche want edward heeft de donky aangemaakt. Stond al om 6u brandhout te hakken. Hij heeft ook nog afgewassen. Misschien voelde hij zich schuldig dat hij gisteren zo laat terug was en zijn dinnerdate gemist had. Hij was bij vrouw en kinders in sinamatella. Ze hebben er een schooltje en een kleine kliniek.
Vandaag is kudu dag. We moeten 2 keer remmen om ze niet aan te rijden. We rijden door naar robins camp en komen tot de conclusie dat het alweer te laat is om verder te rijden naar nata lodge. We vragen of er plek is bij deteema dam en dat is geen probleem. Schade 78 usd. Hoe ze de prijzen rekenen is me nog steeds een raadsel. Kamperen op een Picknickplaats obv walk-in is 29 usd pp. Dan per dag 20 usd entree p.p. en 10 voor de auto. Maar als je kampeert mag je de hele volgende dag nog in het park blijven tot 18u.
Het is ondertussen 12u en een aangename 40 graden in de auto. We gaan via little tom, big tom en salt pans terug. Ondanks de hitte zien we toch nog 2 roan antiloppen onder een boompje staan. We zien een paar bange zebra’s, enkele impala’s en wat springbok. Alles is hier doodsbang. Wordt hier toch gejaagd en gestroopt. Little tom is een mooie heldere plas met lelies. Bij big tom staat veel water in de rivier en wordt schoon water in een ronde drinkbak gepompt. Het lijkt wel een whirlpool. Hier zien we nog 2 impala’s op het veld. We rijden via een weg die niet op track4afrca staat, zien 2 struisvogels, naar deteema dam en gaan bij de hide staan. Deze kijkt uit over een waterplas met veel vogels en stukken gras waar bokkies op lopen. Een grote krokodil ligt in de zon. We maken tomaten kaas toasties voor lunch. Gerard gaat de auto repareren en daarna douchen. De watervoorraad zit in een zwarte ton dus het water is lauw maar goed genoeg. Het uitzicht vanuit de douche is fantastisch. Je kijkt dwars door de palen omheining heen op de poel, de weide met bokkies en baboons. Als we om 17u 2km naar links rijden zien we nog veel meer bokkies, 5 zebra’s en 4 giraffen. 2km de andere kant is een picknickplaats. Ziet er mooi uit met de bomen en de stenen maar is absoluut niet leuk om te kamperen en je hebt ook geen zicht op water. De 2 assistenten hebben zeker vrijgenomen vandaag. Ook aan deze kant 7 zebra’s, heel veel springbok en enkele kudu’s. Gerard maakt de hide zelf school en steekt een vuurtje aan. Hele dag windstil maar zodra het vuur aan is, gaat het waaien. We zien de maan opkomen boven de waterhole. Het was de hele dag bewolkt en even dachten we dat het zou gaan regenen maar toch niet. In de verte zien we onweer. Dan zien we de maansopkomst. Prachtig en volle maan.

donderdag 7 december 2017

Zaterdag 2 december 2017 Painted dogs guesthouse, hwange, zimbabwe

Zaterdag 2 december 2017
Painted dogs guesthouse, hwange, zimbabwe

Om 5u op en auto laden. Buiten horen we wahoes van baboons. Ze zijn in paniek. Als we om 5.45u gaan rijden, wijst de bewaking ons op enorme leeuwenpoten, nog geen 25m van de voordeur. Even verder nog meer leeuwenpoten en ze komen van de hoofdweg. Ik vind nog steeds dat je buiten het park meer beesten ziet dan erin. Het wildebeest staat ook weer aan de weg. We zeggen de 2 aardige jongens bij de slagboom naar het park gedag met een rol koekjes. In maincamp staan heel veel springbokken. We betalen 50 usd voor 2 personen en auto en rijden dan bovenlangs richting sinamatella. Overal water maar geen beesten. Na 2 uur zien we bij picknickplaats mabuye mabene 7 giraffen in een cirkel onder een boom. We besluiten niet de hoofdweg maar een parallel weg te pakken. Ondanks dat we geen beest zien is deze veel leuker en veel beter maar blijkt alleen voor personeel te zijn volgens de enige auto die we er tegenkomen. Dan de hoofdweg weer. Het grootste gedeelte van het slechte asfalt hebben we omzeilt. Nu zien we af en toe olifanten. En dan zijn we al bij shumba met de 4 prachtige kraanvogels. 17km verder is masuma dam. Edward is blij ons te zien en regelt via de radio dat we vanacht kunnen blijven. Hij verteld dat hij vanochtend om 6u 4 leeuwinnen water heeft zien drinken en nu liggen ze in de bosjes. We gaan weer in onze prive hide zitten. Het is warm en rustig met dieren. We besluiten toch maar op en neer naar sinamatella te rijden. Dat scheelt morgen weer tijd en dan krijgt edward geen problemen. Over 27km doe je hier toch snel 1,5 uur. Bij Sinamatella betaal ik 58 usd voor camping maar ze doet heel moeilijk. We kijken nog even naar het fantasstische uitzicht bij het restaurant, staat edward daar. We rijden langs de plek waar we vorige keer de leeuwen zagen maar daar staan nu zwijntjes. Het is zwijnendag want dat zijn de enige dieren die we verder tegenkomen. Wel met jong. We stoppen nog bij mazumo dam maar daar lijkt het of ze een viswedstrijd hebben. Wel 25 locals zijn aan het vissen om het meer heen. Hoezo, stay in your car? Rond 16u zijn we weer terug bij masuma. Het blijft rustig al zien we wel wat hertjes, 8 giraffen en 2 jakhalzen. De nijlpaarden worden steeds activer en gaan rondjes rennen en hun kaken losmaken. 2 krokodillen liggen op te warmen in de zon. Een familie baboon wandelt samen met bokkies. De baboons lopen achter het hek van de picknicksite om, doodsbang. Hier beroven ze je dus niet. Het is 18u geweest edward is nog niet terug. Gelukkig is er nog warm water voor de douche. We gaan met licht eten. Het is bewolkt dus van de zonsondergang zien we niet veel. Als het donker is, gaan de nijlpaarden 1 voor 1 de kant weer op om te grazen. En dan uit het niets komen de olifanten en ze blijven komen. Tot diep in de nacht. De laatste olifanten botsen zelfs met de vroege nijlpaarden. Eerst drinken en dan uitgebreid in bad. Bommetjes zelfs. Wat een kabaal, rennen door het water, spetteren, plonsen, slagtanden kletsen, trompetter, we kunnen het gebrul van de leeuw amper horen. Het is bijna volle maan dus we kunnen de olifanten heel goed zien. Edward komt om 20u ook terug en doet het hek dicht. Hij komt gedag zeggen en is meteen weer weg. Wij blijven nog een tijd naar de olifanten kijken bij maanlicht. De vuurvliegjes zijn schattig.

Vrijdag 1 december 2017 Painted dog guesthouse, hwange, Zimbabwe

Vrijdag 1 december 2017
Painted dog guesthouse, hwange, Zimbabwe

Toch anders, slapen in een bed met een ventilator boven je. Om 5u staan we op. Esther gaat mee om de wilde honden te zoeken. Om 5.45u komt jealouse ons ophalen. We rijden naar het park. Onderweg komen we een toerist tegen die over de weg jogt. Kommentaar uit de auto: he wants to be eaten by lions! Hier geen hekken om het park. En de leeuwen wandelen nogal eens de communities in. Schijnt hier 1 van de problemen te zijn. We rijden het park in en betalen 20usd pp entree. Dan pikken we de gewapende ranger Trust op en gaan op zoek naar de wilde honden. We komen langs een waterplas waar enkele waterbucks, kudu’s en bokkies staan. We zien nog een jakhals en een giraffe maar verder zien we geen leven. Alle waterpoelen zijn dierloos.  De honden liggen ook diep in de bossen waar we niet bij kunnen. Om 9u rijden we terug. Buiten het park loopt een giraffe.  We kletsen een poosje met Dr. Esther over goede doelen en leven in zimbabwe. We besluiten nog maar een nachtje te blijven en morgen te beginnen aan de terugreis naar botswana via het park. Beitbridge had nu ook een optie geweest omdat de roadblocks overgenomen zijn door militairen. Maar het blijft nog steeds een vreselijke grensovergang. We gaan foto’s backuppen, verhaaltje schrijven, rijden langs kantoor voor internet en naar het boekingskantoor in het park. Daar willen ze ons echter niet helpen met een picknickspot voor morgen omdat degenen die wij willen onder de 2 andere hoofdkampen vallen. En ze willen niet bellen want de andere kampen zouden geen telefoon hebben. B.s. we zijn bij beide geweest en die waren gewoon aan het bellen. Dan maar terug naar PDC want om 16u zouden we opgehaald worden om de honden weer te zoeken, dachten we. Maar er is niemand en komt niemand. De tuinman spreekt geen engels en de telefoon wordt niet opgenomen. Typisch vrijdagmiddag.
Uiteindelijk rijden we nog maar een keer op en neer naar maincamp. Je komt dan langs 2 waterholes en buiten het park zie je soms meer dieren als erin. Zo staan er 4 mannetjes kudu’s, heel veel bokkies en 1 wildebeest. Aan de weg zit een familie baboon, maar die is heel bang wat hier dus niet gek is. Omdat we nu vroeg terug zijn, gaat gerard alsnog macaronie koken. We geven de 2 bewakers ook een bakje en eten zelf bij kaarslicht ipv tl-licht. Als esther thuiskomt kan ze ook aanschuiven. Ze zegt dat de bewakers leeuwen gehoord hebben.

Donderdag 30 november 2017 TOPPER Masuma dam picknickplaats, hwange NP, Zimbabwe

Donderdag 30 november 2017 TOPPER
Masuma dam picknickplaats, hwange NP, Zimbabwe

Crowned cranes
Green mamba
Wandelende tak
The painted dog conservation
7 wilde honden, 3 volwassen en 4 welpen

Wat een enorme luxe om wakker te worden bij je eigen prive waterhole. De olifantn zijn allemaal weg en de nijlpaarden zijn weer terug. Op een paar kudu’s na is het rustig. Om 6u gaat het hek open voor andere bezoekers. 2 auto’s komen van kampula. Ook zij hebben de leeuw gehoord maar niet gezien.
Edward heeft de donky aangestoken en ik neem nog maar een warme douche. Om 8u gaan we rijden en stoppen bij shumba. Mooie waterplas met kleine, nieuwe hide maar wel 500m van de kampeerplek dus moet je altijd de auto pakken. Geen beesten maar wel 4 prachtige gekroonde kraanvogels. We rijden verder en komen op de 75km lange asfaltweg zonder asfalt. De weg is ver vergaan en het gaat langzaam. We zien enkele olifanten. We moeten remmen voor een joekel die op de weg staat en verderop moeten we weer stoppen voor een kleine schildpad die oversteekt. We kijken bij bijna alle waterholes onderweg en dat zijn er veel, ook de natuurlijke poelen staan vol en de kunstmatig zijn door de regen extra groot. Weinig dieren. We komen ook maar 1 (safari)auto tegen en die rijdt door. Bij main camp kijken we op de lege, niet bijzondere camping en stoppen we in de schaduw van een boom voor joghurt. Ziet gerard ineens een slang op de stam van de boom. Een groene mamba, giftig.
Om 12.30u zijn we bij de painted dog conservation. Ze zijn makkelijk te vinden net buiten het park. De professionaliteit verrast ons aangenaam. In een grote hal wordt het verhaal van painted dog eyespot verteld met beeld en foto materiaal. Needless to say dat de hele roedel als gevolg van menselijk handelen uitgeroeid is. Ouders doodgeschoten. Pups verhongerd. Ook stropen met strikken is een mega probleem. Alles gaat kapot. De conservation probeert veel voorlichting te geven en we zien een bus van schoolkinderen die 4 dagen in de bush camp blijven. In een afgesloten stuk met een loopbrug van 800m eroverheen zit momenteel 1 teef. Daarnaast hebben ze nog 2 andere honden in de opvang maar die zien we niet. Om 14u gaan we naar het guesthouse waar we vanacht slapen. We kunnen onze was inleveren en dat is feest. We douwen de 10kg bovenlader 2x vol. Eindelijk alles weer fris en schoon. Een handwasje kan wel maar is toch behelpen.
Om 16u komt de hoofd tracker genaamd jealouse ons halen om met peilzender de wilde honden te gaan zoeken. Onze entree passen zijn nog geldig en de jongens bij de slagboom herkennen ons nog ook al zijn ze behoorlijk aangeschoten. Bij main camp moeten we een gewapende parkguard ophalen. Ak47 kalasnikov gaat mee op de achterbank. We hobbelen een heel eind door het park zonder dieren te zien. Dan hoort jealous de piep en de honden komen dichter bij. We wachten, en wachten en wachten. Het is lekker warm in de stokoude landrover defender en we hebben hordes vliegen en horsels in de auto. Naast mijn hoofd zit een piepklein spinnetje maar hij weet zonder net een horsel te pakken. Tja, veel anders is er niet te zien, of toch naast de auto een wandelende tak! Maar voor ik een foto kan maken, en uitstappen is nu geloof is geen optie, gaan we er als een speer vandoor naar een ander pad. En daar op de weg liggen de wilde honden. Wat een plaatjes. Ik tel er 7, 3 volwassenen en 4 redelijk grote pups maar het moeten er in totaal 9 geweest zijn. Een aantal hebben een collar om ze uit te pijlen maar ze geven ook enige bescherming tegen de dodelijke strikken. De honden blijven nog even op de weg. 2 pups komen samen heel nieusgierig naar de auto toe. Dan gaan ze naar het kleine plasje naast de weg. Wij gaan dwars door de vegetatie en kunnen ze nog heel even zien voor ze in de bossen verdwijnen. Het wordt al donker en uiteindelijk zijn we pas om 20u terug. Macaronie wordt het dus niet meer. Dan maar een bonensalade en brood met gehakt, champignons en ui. Gerard heeft namelijk mayonaise gezien. De koelkast staat vol eten en drinken en we mogen pakken wat we willen. Om 21u stop een auto die nog een gast afgooit en heel veel boodschappen. Ze kan meteen aanschuiven. Het is esther die 10 jaar in zimbabwe gewoond heeft. Ze heeft zich jaren voor de honden ingezet en voor haar dokteraal de cheetah populatie in in zimbabwe in kaart gebracht. Haar aanbevelingen vielen niet zo goed bij de regering. Na de dood van leeuw cecil moesten alle buitenlandse onderzoekers het land uit want die zagen en wisten veel te veel. O.a. hoe de dieren uit de nationale parken illegaal verhandeld worden naar onze grote vrienden in china. En hoe hard de populaties achteruit hollen door stropen en illegale jacht. Zo zijn er nog maar 150 cheetah’s over van de 1500 enkele jaren eerder. Van de wilde honden is nog maar 1% over. Lang leve de mens!
Ik had al een heel negatief beeld over het voortbestaan van wilde dieren, natuur en vissen nu blijkt dat ook Dr esther van der meer op basis van wetenschappelijk onderzoek deze mening deelt.

Woensdag 29 november 2019 TOPPER Sinamatella camp, hwange, Zimbabwe

Woensdag 29 november 2019 TOPPER
Sinamatella camp, hwange, Zimbabwe

Sunrise bij Sinamatella met 106 zingende rangers
11 leeuwen
Mandavu Dam
Masuma Dam
Schildpad op rug van nijlpaard
Zwemmende olifanten bij maanlicht

So life goes on. En hoe?!
Vanacht hebben we verschillende hyena’s gehoord, apen en een jakhals. Voor de zon opkomt kleurt de hemel prachtig rood. De rangers in opleiding zijn al zingend hun ochtend roadrun aan het doen. Ze lopen een heel eind (10km). Geen wolkje aan de lucht en de zonsopkomst is prachtig. We doen niets anders als genieten van het geweldige uitzicht. Sinamatella ligt hoog op een berg en je kijkt over de hele vallei. En de hele campsite en de picknick spot zijn voor ons alleen. De graatmagere beheerder komt zich voorstellen. We praten een hele tijd met hem over de toekomst van Zimbabwe en de wildparken. We geven hem een zak eten want deze mensen hebben niets. Hij heeft zijn salaris al een tijd niet ontvangen. En zelfs als het salaris al gestort wordt, heeft de bank geen contanten om uit te betalen. Mensen slapen in rijen voor de bank in de hoop wat van hun geld te kunnen opnemen. De winkels schijnen vol te liggen maar al het contante geld is het land uit of ligt in zakken bij enkele mensen thuis. 
We kijken nog of we beneden dieren zien, maar helemaal niets. We zien heel veel natuurlijke waterpoelen maar nergens is beweging. Wel vliegen er heel veel roofvogels en gieren op de thermiek. Zeker 30 stuks, altijd een mooi gezicht. Verder hebben we 2 vogeltjes, 2 eekhoorns,  4 dassies en een Lizard die voor de auto scharrelen. Om 9u gaan we naar de receptie om Masuma dam te boeken. Walk-in price 2 personen is 58 usd. Boek je deze van te voren via het kantoor in Harare ben je veel meer kwijt (172usd), maar je mag wel met maximaal 6 personen staan. De rol koekjes die we John geven verdwijnt snel achter de balie. We gaan naar het restaurant want daar heb je ook een fantastisch uitzicht. Net weer een ander stukje. Er is een klein winkeltje waar ze frisdrank, chips en koekjes verkopen. We gaan om 10u rijden en willen voor de grap kijken of we bij de kleine kunstmatige poel kunnen komen. We slaan een weg in en ik denk dat we bij een soort Hide komen en wil al bijna uitstappen als ik in mijn ooghoek ineens een leeuwin zie staan. Daarnaast liggen er nog 2. We rijden er heen maar ze zijn erg schrikachtig en beginnen te lopen. Naar de rest van de groep. Zoveel oortjes, allemaal vlak bij elkaar maar 11 zijn het er zeker. 1 voor 1 verdwijnen ze in de bosjes en we kunnen niet dichterbij komen. Nog geen beest gezien maar wel leeuwen. Hoeveel geluk heb je dan wel niet. We gaan door naar mandavu picknicksite voor ontbijt. Dit is ook al zo’n fantastische plek. Vanuit de hide kijk je op het meer met nijlpaarden, krokodillen en dode bomen. De assistenten gaan vissen. 2 grote hagedissen eten appelschillen. Een dassie komt kijken of er wat te halen valt. We rijden verder naar masuma dam. Hier ligt de hide ook een paar meter boven het water. We installeren ons want er is niemand op de beheerder edward na dan. Hij is blij dat hij weer gasten heeft. In de waterplas van 50 bij 100m liggen 23 nijlpaarden en we tellen 3 krokodillen. Een 4de krokodil ligt op de kant richting pierrebad, een 2de kleine natuurlijke poel. Het is rustig met dieren maar naarmate het later wordt, komt er vanalles langs. Bokkies, 10 kudu’s, 5 zebra’s, 2 giraffen. De 1e olifant komt langs. Dan zien we er nog een paar maar die rennen door. Hele zwermen zwaluwen vliegen boven het water. De nijlpaarden zijn heel aktief. Lopen te bekvechten en springen als echte airjaws uit het water. Als de zon onder is gaan ze 1 voo1 het water uit om op de kant te grazen. Een koppel dat in kapula verblijft is bij de hide langs geweest. Maar voor 18 uur moeten ze weg want dan gaat het hek om de picknick plek dicht. Ze zijn ook 2 nachten bij ngweshla geweest en hadden wilde honden op de camping. De honden hadden 2 impala’s gevangen en vervolgens kwamen de leeuwen in de camping om de buit af te pakken. Je moet de mazzel maar hebben.
We nodigen edward uit om mee te eten wat hij maar al te graag doet. Hij heeft een kalasnikov ak47 bij zich om ons te beschermen tegen de wilde beesten m.n. luipaard en leeuwen. Maar om 20u gaat hij al slapen in zijn kleine huisje aan de andere kant van het terrein. Er staat wel een omheining maar daar zitten de gaten in. Nou ja. Edward heeft wel een vuurtje voor ons gemaakt maar dat is nogal ver van de hide. Wij blijven nog in de hide en zien de ene na de andere familie olifant langs komen. Sommige gaan uitgebreid in de poel zwemmen. Kopje onder en elkaar omduwen. Heel veel gespetter en geplons. Dat gaat eigenlijk de hele nacht door. Tegen de ochtend wisselen de nijlpaarden van plek met de olifanten. We horen vlakbij een jakhals en later ook nog een leeuw brullen.

Dinsdag 28 november 2017 TOP Senyati camp, Kasane, botswana

Dinsdag 28 november 2017 TOP
Senyati camp, Kasane, botswana





Ma’s verjaardag

Lesoma valley
Pandamatenga grensovergang
Sable antilope
Roan antilope
14 giraffen
Sinamatella uitzicht en zonsondergang

We worden gewekt door een baboon die de vuilnisbak bij de buren aan het legtrekken is. De vuilnisbakken hangen boven de grond, maar dit exemplaar is zo groot dat hij er makkelijk bij kan.
Vanacht heeft het weer geregend. We zetten de auto in het zonnetje zodat de tent kan drogen. Dan gaan we de watertank van 50 liter vullen. We spoelen hem uiteraard eerst door. Het leidingwater hier ziet er goed uit. Drinken zou ik het niet maar voor de afwas is het prima. Omdat we ook nog steeds warm water hebben van de donky toch maar even een douche. Om 8u gaan we rijden. Op advies van Mario rijden we door de lesoma vallei, een prachtig stukje natuur. Eigenlijk is het een stukje niemandsland op de grens met zimbabwe. Er zijn 2 wegen vlak naast elkaar met  af en toe een paaltje ertussen. De goede weg is van zimbabwe. Daar mogen we niet op. De slechte weg met kuilen, plassen en modder is van botswana. We glibberen en glijden en de klodders modder vliegen in het rond. De weg begint naast senyatie en slingert 14km tot vlak naast de grensovergang van zimbabwe waar alle vrachtwagens staan te wachen. De vallei is heel groen en er is veel leven. Heel veel bokkies en ongelovelijk veel roofvogels, gieren en kariboes. We zien ook luipaard poten. Vanacht heeft gerard veel wahoes gehoord. De weg eindigt vlak naast Mario’s garage. Dus we komen weer langs de Engen waar de banden opgepompt kunnen worden. Dan ga ik toch nog maar wat blikjes cola & fanta, chips en koekjes halen voor de grensovergang te bespoedigen. Had zoiets gelezen op internet. Eerst scoor ik bij ali een boodschappentas en grote paraplu voor 50 pula. Dan rijden we de 98km naar de grens. Eerst botswana uit. We zijn de eerste en gisteren hadden ze maar 1 auto! Dan naar zimbabwe. Ze zijn erg vriendelijk. We kopen 2 visa voor 30 usd per stuk en betalen 50 dollar voor de auto. We hoeven niet naar het andere gebouwtje want de douanier komt gewoon naar ons toe. Dit is de beste en snelste overgang ooit! Dan komt de voorzichtige vraag: what did you bring us. Nou, fris, chips, koekjes en 2 blikken spagetti in tomatensaus. Ze zijn er heel blij mee en iedereen komt ons uitzwaaien. We rijden verder naar hwange. De weg is rood met veel losse stenen en grote plassen. Hier heeft het pas ook lekker geregend. We zien 5 sable antilopen. Gaaf, want die hadden we nog niet gezien. Helaas zijn ze erg schichtig en rennen meteen weg. Niet gek op 10km van the hunting office. Na een uur komen we bij de ingang van het park en worden erg vriendelijk ontvangen door Matthew. Betalen moeten we bij robins camp dus dat wordt onze volgende stop. Hier wordt volop gewerkt. Het lijkt wel een bouwput en zo klinkt het ook. We melden ons bij de receptie om te betalen. Er staat een stel dat net aankomt en 3 gasten die klagen dat ze nog geen beest gezien hebben. De campsite van robins is south gate 2 in het kwadraat. Er is niemand. Wat een trosteloze bedoeling. Het sanitair is vervallen, maar goed ze zijn dus met 50 man bezig om in iedergeval de huisjes op te knappen. We vluchten. Eerst maar langs little tom. Een lekkere plas water maar geen beesten. Die kunnen nu overal drinken want overal zijn plassen. Door naar big tom. Hier is een hide aan een enorme natuurlijke poel. De kunstmatige waterbak is echter heel klein. We komen de Australiër en zijn vriendin tegen. Ze zijn naar manapools geweest en hebben 2 van de 4 dagen wilde honden gezien. Ook vertellen ze dat alle roadblocks zijn opgeheven. Alleen nog grote steden in en uit. Ze waren bij familie in harare toen de staatsgreep plaats vond en iedereen was blij. Zelf hebben ze een farm in Australië met 60 paarden waarmee ze hikes organiseren. Na joghurt met verse appel en bananen en een mango rijden we door. We zien wat leven onderweg. Zebra’s, bokkies, 3 kudu’s, een paar zwijntjes, een groepje roan antilopen en dan 14 giraffen.  De roan antilopen hebben we deze reis ook nog niet gezien dus dat is gaaf en 14 giraffen is altijd leuk. Volgende stop is deteema dam. Hier hadden we wel willen kamperen maar er was al een boeking. We gaan buurten en krijgen de tip om naar masuma dam te gaan. Dat zou de plek zijn waar veel olifanten komen. Bij deteema zien we veel bokkies en baboons. We willen niet terug naar robins camp dus door naar sinamatella en dat blijkt toch nog een eind, 50 km over hele slechte weg met losse stenen, kuilen, waterplassen. Het achterspatbord gaat ervan los.
We komen met piepende bandjes om 18.05u aan. Gelukkig is de slagboom nog open. Het hek is open van 6 tot 18u. We kunnen zonder probleem van campsite wisselen. Op sinamatella staat ook niemand! Het camp ligt op een berg en je hebt een geweldig uitzicht over de vallei beneden. Er is een grote strook groen gras, dan verschillende natuurlijke poelen en een stuk rivier en dan beginnen de lage bomen. In principe kun je nog goed tussen de bomen en struiken doorkijken maar we zien geen enkel dier. We kiezen de plek met het mooiste uitzicht en zijn precies op tijd om een toast uit te brengen op ma’s verjaardag bij de ondergaande zon.

maandag 27 november 2017

Maandag 27 november 2017 Senyati Campsite, kasane, botswana

Maandag 27 november 2017

Senyati Campsite,  kasane, botswana

Geen wekker, uitslapen, blijkt het nog pas 6.15u. Het begint alweer te spetteren. De baboons rennen op strooptocht over de camping. Gele bloemen lusten ze ook en ze trekken de hele struik leeg. Ik weet niet beter als dat baboons voor zonsondergang de boom in vluchten. Nou, hier draaien ze 24uurs diensten.  Ons nieuwe speeltje vinden ze maar niets en ze lopen met een boog om ons heen. Bij ons is ook niets eetbaars te halen, zelfs niet in de vuilnisbak. We zien een zwarte lucht aankomen en klappen gauw de tent dicht en lopen naar het deck. We hebben geen haast want de auto start toch niet. Het is stil op het enorme veld om de poel op 15 kariboes na. Het begint te onweren en te regenen. Dan is nu toch het regenseizoen begonnen. We hadden het veel eerder verwacht.
Handige harry besluit een beproefde methode te proberen.  Hij geeft 2 klappen op de startmotor en deze slaat meteen aan. We willen echter geen risico nemen naast een agressieve olifant staan en oeps, ff wachten, auto doet het niet. Of naast een paar leeuwen uitstappen, hè, kom ff helpen duwen! Zie je het al voor je? We gaan naar de Toyota dealer maar die heeft het type niet en moet ‘m bestellen. Is de startmotor er morgenmiddag. We gaan even langs Mario’s garage om te kijken of hij ons kan helpen. Nou  Wilgenhoek 2.0 Elma heeft lange vlechten en een andere huidskleur, bas trouwens ook. Maar die ligt in overal onder de auto. Enfin, er blijkt in heel botswana geen passende startmotor te zijn. Tenminste niet als we binnen 4 dagen verder willen. Zolang duurt opsturen vanuit zuid Afrika ook, op voorwaarde dat de douane meewerkt. Uiteindelijk krijgen we een startmotor uit een redelijk nieuwe 2017 hilux van Britz. Die ze meteen na de lunchpauze, om 14.15u gaan inbouwen. Wij vermaken ons maar een beetje met internetten en met kletsen met Mario en zijn vrouw monique. Om 15u loopt de motor weer. Het is een pittige rekening van 528 euro. Dat zijn bekant nederlandse prijzen. Maar 4 dagen in kasane wachten, no thanx. Een laatste boodschap en tanken. We willen bij de buren nog een gasflesje vullen maar van Reenen is er even niet. Tia oftewel this is africa. Terug naar senyati. Er komt een front aan dus weer geen zwembad. We eten de rest van het Indische eten. Warme douche. Even naar de Hide. Geen baboons, die hebben vanmiddag de buren beroofd. Wel 1 en later een 2de olifant. Nummer 1 is echt blij nummer 2 te zien. Staartje kwispelt gewoon. Eerst drinken ze nog maar later zijn ze gewoon met het water aan het spelen. Bubbels blazen en gaatjes dichthouden. Het waait en is fris, bijna koud. Zal wel een graad of 23 zijn. Alles onder de 26 graden is voor ons al aan de frisse kant.

Zondag 26 november 2017 Ihaha, chobe, botswana




Zondag 26 november 2017
Ihaha, chobe, botswana

Inmiddels zijn we helemaal lekgestoken en de muggen en de vliegen wachten ons al op als we de tent uitkomen voor een after party. Vol gas gaan we om 6u rijden om de leeuwen te zoeken. Het is bewolkt en 24 graden. De omstandigheden zijn goed. Bokkies, bokkies en nog meer bokkies maar geen leeuwen. De safari auto’s kunnen ze ook niet vinden. De lucht wordt steeds donkerder, tot bijna zwart. Dan barst het los. Het onweer valt nog mee, maar er valt een enorme hoeveelheid regen. De paden veranderen in rivieren, de waterpoelen stromen in no time vol. Geweldig. We rijden langzaam richting uitgang. De weg is steeds moeilijker te herkennen. Het is 1 grote plas geworden. Nadeel is nu dat je niet kunt zien of er ergens een kuil zit. We stoppen om en foto te maken van het water om ons heen en vervolgens wil de auto niet meer starten. Handige harry pakt het grote autohandboek erbij en probeert vanalles. Nop. Sta je dan, midden in een wildpark. Na 5 kwartier bellen we jacques en dan komt er net een safari auto langs. Maar die moet naar het vliegveld en heeft geen tijd. 10 minuten later komt de volgende en die helpt wel. Is toevallig de auto die ons in makgadigadi gezien had. Even de auto stukje duwen en de startmotor komt los en springt aan. Hop richting uitgang. Horen later van de chauffer, die bij ons in de buurt blijft, dat we zo een leeuwin voorbij gereden zijn. Nee, met sightings hadden we dit keer geen mazzel in chobe. Gisteren hebben we dus 13 leeuwen gemist horen we van dezelfde chauffeur.
Om 10.30u zijn we het park dat zo goed als blank staat uit. Moter start weer zonder problemen. We rijden naar kasane om te pinnen en doen boodschappen maar de drankwinkel is dicht en gaat pas maandag om 10u weer open. Hij heeft gisteren op zijn verjaardag zijn laatste biertje opgedronken, dus er moet hoognodig weer nieuwe voorraad komen.
We rijden naar senyati Campsite. 190 pula pp maar dan heeft iedere site een huisje met rieten kap. Onder de overkapping is een droog zitgedeelte, een wasbak, PowerPoint, toillet en douche en iedereen heeft een houtgestookte donky voor warm water. Op het terrein is een waterhole met een deck met bar ernaast. Ook is er een ondergrondse Hide. Als die maar niet volgelopen is met zoveel water. De waterhole lijkt wel een 50m bad. Eerst moet de auto opnieuw ingepakt want de nieuwe boodschappen moeten een plek hebben. We zijn samen naar de pepstore gegaan en hebben een nieuw onderlaken gekocht, geen sierrand dit keer. Kostte ook maar 65pula. Rond een uur of drie gaat de zon schijnen. Dat is mooi want ze hebben ook nog een zwembad voor de menselijke gasten. Maar we gaan eerst terug naar kasane city om te eten. Bij hetzelfde restaurant als vorig jaar. Indisch. Klinkt of wij niet van afwisseling houden, maar in de 2 straten van kasane is nou niet echt veel keus. We komen er nu pas achter dat het restaurant in maun bij het vliegveld hetzelfde is als dit restaurant in kasane. Tjee, een keten. Als we terug willen start de auto weer niet. 2 gasten gevraagd om te helpen duwen. Ze waren toch al aan het bedelen, nu werken ze voor hun geld. Nog niet hard want we hebben 5 man nodig om de auto aan de praat te krijgen. Morgen eerst startmotor regelen. Banden mag van jacques bij 8000km dus daarvoor hebben we nog even. We zijn voor donker thuis maar het zwembad wordt ‘m niet meer. Wel warme douche. De baboons lopen over de camping, kijken of er wat te jatten valt. Ze zijn groot! En een stomme hornbill heeft ons voorruit ook al weer gevonden, snel ruitenwissers omhoog. We gaan naar het deck en tegen mijn verwachting in staan er 4 olifanten. Ik dacht dat ze nu overal water genoeg hadden maar vers water heeft schijnbaar toch hun voorkeur. Ook lopen er 2 hertjes en zien we een gier en een visadelaar. De bunker Hide is wel grappig. De hide is diep ingegraven en je staat dan echt dichtbij op 2m afstand op grondhoogte. Geeft toch weer een ander perspectief. We zijn 3 uur bezig met een paar foto’s uploaden. Ondertussen is het nog best druk bij de poel. De olifanten komen nog steeds langs om het verse water te drinken, 1, nog 1 en dan weer 5 stuks. Bij de grote lamp vliegen wel 1000 enorme nachtvlinders, zeker 7 cm groot. Het is een enorme wolk van 3 bij 3m. Daar komen de baboons weer op af. Die eten ze. Ik ben net de baboons aan het tellen, 14 als nummer 15 van het dak afspringen,  4m naar beneden. Hartstikke leuk schouwspel maar om 21u gaat de bar dicht en internet uit. Schade voor 3 bier en 1 liter water 85 pula. Red je het niet mee in nl en dan is botswana nog relatief duur. Krijg je er olifanten, hertjes, een familie baboons en een oorverdovend lawaai van kikkers en krekels bij. Heerlijk.

Zaterdag 25 november 2016 Muchenje Campsite, botswana

Zaterdag 25 november 2016

Muchenje Campsite, botswana

Er is er een jarig, hoera. De 50 is aangetikt.

Vanacht begon het te waaien en er vielen een paar druppels. Zorgde net voor een beetje verkoeling. De wekker staat op 4.45u. Het is bewolkt. We checken nog gauw even mail (wilde honden in hwange) en WhatsApp en vertrekken dan naar nagoma gate, chobe. Het is maar 7km rijden. We zijn om 6.30 u bij de gate en we zijn de eerste die inchecken. Weer 290 pula voor 2 personen en auto. Sinds gisteren zien we weer baobabs. Ook staan bepaalde bomen vol in bloei met roze bloemetjes. We rijden een klein stukje langs de rivier maar omdat er nog geen beesten zijn pakken we de parallel weg die hoger over de knalgroene heuvel loopt. We zien 1 jonge olifant, bokkies, fish eagles, gekleurde vogels en bij het water een groepje van 10 zebra’s. Dan zijn we al bij Ihaha. Het is 8.15u. Ik wil een plek boeken maar er is helemaal niemand. Na een kwartier komt de wildlife officer en die verwijst ons naar de andere gate bij kasane. Omdat we verder toch geen plannen hebben rijden we rustig die kant op. We beginnen langs de rivier maar er zijn bijna geen dieren behalve bokkies met jong. We vragen iedere safari auto die we zien (en dat zijn er drie) of ze weten waar de leeuwen zitten. Maar we komen net te laat. Ze zijn dieper de struiken ingegaan want de temperatuur is aan het oplopen. We begonnen met 24 graden en bewolking. Nu komt de zon door en zitten we al ruim boven de 30. Dan koffie op een picknick plek. Wil zo’n brutale aap mijn koeltas uit de auto pikken, terwijl ik er naast zit. Gaat dat kreng nog blazen tegen me ook! Een safari auto heeft een leeuwin gevonden. Ze ligt in de zon en dat is vreemd. Ze ziet er prachtig uit. 1 bonk spieren. Maar dan staat ze op en stompeld ze naar de schaduw. Ze heeft een hele verdikking op haar voorpoot en dat ziet er niet goed uit. Even verderop komen we langs een olifanten kadaver. Het 1e dat we zien en ruiken. Dat stinkt behoorlijk. We zien uiteindelijk 2 kadavers maar ruiken er meer. Van de dorst zijn ze in ieder geval niet omgekomen. Er staat genoeg water in de rivier. We kijken hoe een aantal olifanten de berg af komt rennen naar de rivier. Veel minder olifanten als vorig jaar, maar wel meer bootjes. Ook zijn er veel minder safari auto’s en toeristen. Het park lijkt behoorlijk leeg. Maar dan is er toch 1 safari auto die zegt, heb ik jullie niet al in makgadigadi gezien?
We rijden naar het enige kunstmatige waterhole, 7km van de rivier. Hier staan zeker 30 olifanten. Ze willen allemaal het verse water dat opgepompt wordt. De rest van de grote poel is modder. Dan naar de gate om Ihaha Campsite te boeken. Tot gerard’s grote vreugde krijgen we zomaar Campsite 1, die hadden we vorig jaar ook en staat bekend als de mooiste. Alweer zoveel geluk. Kost maar 40usd pppn en ik heb geen extra permit nodig voor morgen. In geval van camping heb je tot de volgende dag 11u de tijd in het park.
We gaan de rivier route rijden, 1 richtingsverkeer vanaf de gate vanwege drukte. Hadden we ook nog nooit gedaan. We zijn de enige auto. We zien hele gelukkige olifanten een modderbad nemen en daarachter loopt een groep van ongeveer 250 waterbuffels. Mooi, die zijn er ook nog. Verder weer heel veel springbokkies met jong. Prachtige gekleude bijen eters en heel veel schildpadden van heel klein tot heel groot. En ze zijn sneller als gerard want voor hij zijn camera heeft zijn ze al weggewandeld. Zal de leeftijd zijn. We zien nog een grote hagedis, wat nijlpaarden, enorme baboons, een aap met blauwe ballen (het lijken wel paaseieren) en een groep van 15 giraffen. Dan zijn we vandaag ook nog 2 jonge geïrriteerde olifanten tegengekomen die ons aan wilde vallen. Om 18.30u zijn we bij de camping en we hebben vandaag 130km gereden met een gemiddelde snelheid van 15km per uur. Geloof dat het park 45km lang is. De plekken 2, 3 en 4 zijn bezet. Hadden we niet verwacht. De baboons van plek 2  hebben blijkbaar een andere boom gevonden. Aan de overkant van de rivier, in Namibië,  wordt een brand aangestoken. En er stond de hele dag al een enorm gebied in de hens. In het park kon je de rook ruiken. Deden ze vorig jaar ook al, de boel plat branden.
Vlak voor we naar bed gaan, horen we dichtbij nog een hyena brullen, maar we zien hem niet.

vrijdag 24 november 2017

22 nov foto’s



21 nov foto’s





20 nov foto’s





18 en 19 nov Foto's




17 nov foto’s





16 nov foto’s





Vrijdag 24 november 2017 TOPPER Paradise, savuti, botswana

Vrijdag 24 november 2017 TOPPER
Paradise, savuti, botswana

9 leeuwen (2 welpjes)
Pelikanen

Als de wekker om 4.45u gaat, staan we meteen op. Het is nog donker maar de lamp van alie is top. 5.34u rijden we naar de kleine waterhole. Sinds een minuut of 15 horen we geen olifanten merk trompetteren en brommen. We verwachten olifanten bij de poel, maar niks. 1 auto, geen beesten, of toch, 3 leeuwinnen zijn aan het drinken. Wat gaaf. Zijn ze toch naar deze gekomen. De andere poel was natuurlijk leeg en de grote bullen zullen wel de hele nacht gebleven zijn. Maar dat weet je niet zeker, dus als we prachtige opnames hebben en de dames naar de bosjes lopen gaan wij toch naar de andere poel 10km verder. Door het diepe zand en de kuilen duurt dat lang! De grote olifanten staan er nog steeds en de giraffen en kudde zebra’s wachten tevergeefs op hun beurt. Een nieuwe familie olifant komt uit de bosjes aanrennen. Hier komen geen leeuwen meer of wilde honden.
Dan maar weer terug naar de kleine poel want die ligt toch in de richting die we opmeten. We zien de Marsh,   een grote open vlakte. Er loopt een kudde zebra’s en een stel struisvogels. Een groot deel van de marsh is verbrand en hier zal binnenkort gras gaan groeien.  Naast onze weg is ook alles verbrand geweest en het verse jonge gras is wel heel groen op de zwarte ondergrond. En de 2 vlekken die er lopen vallen ook lekker op. Een leeuw en een leeuwin! Ze gaan liggen, dus hup op het dak om betere foto’s te maken over de bosjes heen. Het stel blijft niet lang liggen. Na 5 minuten lopen ze richting open veld, weg van ons. Wij gaan rijden want we zien een weg aan de andere kant en dieren lopen nu eenmaal graag over de weg. Na 500m komen we bij de afslag en nog geen 100m verder moeten we weer remmen want er ligt een jonge mannetjes leeuw op de weg. Hij is aan het brullen. Dan zullen de leeuw en de leeuwin ook wel deze kant opkomen. Maar eerst arriveert een safari auto. Hij wijst ons op de 2 hele kleine welpjes en mamma die aan komen wandelen. Hij geeft het door via de radio en in no time staan er 6 safari auto’s en ze rijden overal doorheen. Op de weg blijven geldt dus ook hier niet voor hun. Het jonge vrouwtje en jonge mannetje willen achter een paar zebra’s aan maar dat lukt uiteindelijk niet. Het duurt lang maar de zebra’s merken hun aanwezigheid toch. Het leeuwenpaar is inmiddels ook gearriveerd en ligt bij een bosje. Overal rijden safari auto’s maar niet op de weg. Wat een chaos. Dan gaan ze er 1 voor 1 vandoor en we horen dat ze nog meer leeuwen gevonden hebben. Moeten die van vanochtend zijn. Wij moeten eerst de voorband die langzaam leegloopt oppompen. Moet iedere dag. Gaan dan nog even een foto nemen van het prachtige mannetje nu er geen  3 safari auto’s voorstaan en rijden dan weer naar de kleine poel. Daar ligt nu 1 nijlpaard in en er komt 1 olifant aan. Na 5 minuten komt een hele familie olifanten aanrennen. Ja, ze rennen echt, uitgelaten en blij als ze bij water in de buurt komen. Wij gaan om 9.30u de 28km rijden naar de ghoha gate. Een hele lange, vrij rechte weg met zand, heuvels, lege water pannen,  groene bomen en geen enkel beest. De zon komt door de bewolking heen en de temparratuur begint op te lopen. We zijn om 10.30u bij de gate. Dan 7km linksaf en vervolgens rechtsaf. De struiken langs de weg staan in bloei en je ruikt ze ook. Het heeft dan ook een paar dagen eerder geregend. Na een km of 40 geeft tracks4afrika aan dat we naar linkse moeten, terwijl wij zelf dachten ook op de brede weg te kunnen blijven. Maar vooruit, wij links. Veel smallere en slechtere weg maar we zien wel giraffe, een grote kudde zebra’s en de grote hornbill vogels. Toch weer even een stukje gamedriven. We komen langs een nieuwe Lodge en dan zitten we weer op de zelfde brede zandweg. Maar hij is goed te doen. Af en toe een kuil waar we iets te hard ingaan waardoor het zand over de motorkap klapt. Dan asfalt. Op een gegeven moment rijden we langs de rivier en zien we allemaal pelikanen. Honderden. Ik loop naar de rivier om foto’s te maken, dat kan want we zitten nu tussen 2 parken namelijk savuti en chobe. In muchenje is het pompstation open sinds 21 oktober j.l. en tanken we 100 liter. Dus hebben we 919km gereden met 120 liter. Geniaal dat er nu een pomp is want dat was wel een dingetje. Tanken kon alleen in maun en kasane. Dat betekende dat je goed moest uitrekenen hoeveel diesel je nodig had voor moremi, savuti en chobe. Vorig jaar hadden ik 4 extra tanks met in totaal 90liter, nu 3 met 60 liter. We hadden het nu makkelijk gered maar waren ook korter. De volgende camping ligt naast het pompstation en ze hebben nog plek. 150 pula pp. Geen rivierzicht meer beschikbaar maar daar zie je alleen koeien. De plekken zijn klein en heel dicht op elkaar maar het zwembad is helemaal een kleine druppel. Hebben we toch geen tijd voor. Eerst wassen, dan douchen, backuppen en batterijen en accu’s laden.

Donderdag 23 november 2017 TOP Kwai North gate, moremi

Donderdag 23 november 2017 TOP
Kwai North gate, moremi, botswana

Waterbuffels
Olifanten
Luipaard

Vanacht vooral last gehad van muggen. Verder hebben we hyena’s gehoord en honden van het dorp. Om 6u gaan we een grote ronde rijden, maar zien heel weinig beesten. Wel zien we in het verbrandde bos een boom die net is omgevallen en waarvan de stomp nog rookt. We rijden een stuk dezelfde route als gisteravond maar de leeuwin is er niet en het leeuwenpaar is ook aan de wandel en zien we niet meer. Na 2,5u zijn we terug op de camping voor koffie. Om 9u rijden we naar savuti.  De weg is beter dan vorig jaar, vlakker. We stoppen voor een zebra die op de weg ligt te rollen en iets verder voor een grote familie banded mongoose die overrent. 5 meter verder zien we 5 giraffen en een olifant. De weg naar het park is veel groener. De mopane bomen staan nu vol in blad. Bij de gate moet ik 290 pula park fee betalen. We rijden 10km verder zonder een beest te zien. Dan zien we ineens een zwerm witte vogels. Het lijken wel reigers, maar hier is helemaal geen water! We zoeken naar de struiken waarop de vogels zijn geland en ineens staan we middenin een enorme kudde waterbuffels. Ze staan links en rechts van de weg, helemaal verscholen in de bosjes, zo ver je kunt kijken. Het moeten er honderden zijn. Als we 20km marsh gereden hebben steken we over naar de ridge op advies van de parkwacht. Zand, heel diep zand, 4x4 low gear diep zand, door velden lang geel gras afgewisseld met totaal kale bomen en dan weer groene mopane bomen. We zien maar 1 olifant, een dikdik en vlakbij de camping enkele hertjes. We gaan ons eerst melden en de campsite bekijken. Niets veranderd op paradise behalve dat de waterkraan gerepareerd is en het nu wel doet. Skl is goed bezig. We gaan meteen naar de kleine waterpoel vlak bij de camping voor een heel laat ontbijt. Daar wacht ons een aangename verrassing. Het is nu een lekkere grote poel met veel water. Dat is fijn om te zien. Genoeg plek voor 2 hippos en een badderende olifant. De rest van de olifanten heeft nog ruimte zat om te drinken. We kijken 30 minuten en gaan dan op aanraden van de leuke italianen (waren 4 dagen in savuti) naar de grote waterhole 10km verder. Onderweg zien we een prachtig luipaard. Loopt ons over de weg tegemoet maar verdwijnt in de bosjes. Als we dichter bij de andere poel in de buurt komen zien we steeds meer olifanten. Groepen van 10+ Maar we moeten nog 1,5km rijden. Dan zien we meer olifanten bij elkaar dan we ooit gezien hebben. Honderden, bij iets wat de grote poel moet zijn, bij een kleine modderpoel, groepen die uit de bosjes aan komen lopen en groepen die weggaan. Olifanten zo ver als je kunt kijken. Elephant Sands is er niets bij maar als we het water zoeken is hier de overeenkomst. Er staat geen water in de poel. Het stroomt uit enkele gaten. That’s it. Dat is nooit genoeg voor die honderden olifanten die ongeveer 150l per stuk nodig hebben. Het is dus weer duwen en blazen, recht van de sterkste. In elke kudde zijn zeker 2 kleintjes. We staan uren te kijken maar er blijven nieuwe families arriveren. Er heerst strikte rangorde en voordringers worden afgestraft. De meeste mogen blij zijn dat ze een druppel water krijgen. Sommige staan uren te wachten en worden niet in de buurt gelaten. Sowieso wordt geen enkel beest in de buurt getolereerd. De zebra’s worden weggejaagd en ook de kleine jakhals. De giraffen wagen het er niet eens op. Gelukkig is het al de hele dag bewolkt en slechts 36 graden, anders was het helemaal een drama.
We besluiten naar de andere poel te rijden want hier komen u toch geen andere beesten. We rijden dezelfde weg terug en vlak bij de plek waar het luipaard ons tegemoet liep staan nu prachtige, verse leeuwenpoten op het bandenspoor. We volgen ze totdat er banden afdrukken van een safari auto overheen gaan. Die is ze dus tegen het lijf gereden, heeft zijn auto omgegooid en is de leeuwen met kleintjes gevolgd totdat ze in de bosjes zijn verdwenen. Wij vinden nog de safari auto nog de leeuwen. Alle auto’s staan nu bij de kleine poel. 1 groep olifanten is al aan het drinken. Een 2de groep heeft een pad stelling met 3 waterbuffels en een 3de groep van 12 met 2 hele kleintjes komt aangerend. Wij schatten dat het maar 2 uur lopen is voor de olifanten van de ene naar de andere poel. En verder is er in heel savuti geen water. Dus iedereen die niet genoeg gedronken heeft, zal vanavond en vanacht zijn geluk bij de kleine poel gaan proberen. Om 18.30u rijden we naar paradijs en zetten in rap tempo de tent op en het vuur gaat aan. De gasfles is bijna leeg dus de reserve tank moet van het roofrack want geen gamedrive zonder koffie morgenochtend. We hebben 2 huismuizen en bezorgen ze een topavond. In de verte horen we de olifanten ruzie maken bij de kleine waterpoel. Dat betekend dat er nog meer families aangekomen zijn. We gaan 20.30u naar bed om morgen vroeg leeuwen te gaan zoeken.

Woensdag 22 november 2017 TOP Kwai/North gate, moremi, botswana

Woensdag 22 november 2017 TOP
Kwai/North gate, moremi, botswana

4 leeuwen
Hippos
Domme toeristen

Het heeft vanacht geregend. Om 4.45u is het nog pikdonker en we moeten wachten met opstaan. We zijn als 1e weg en besluiten naar de plek te rijden waar we de leeuwen gisteravond gezien hebben. Met 45 minuten zijn we er. Het duurt zo lang omdat de weg  vol met kuilen en gaten zit en de gemiddelde snelheid bedraagt 10 km per uur. Verdomd, ze liggen er nog. Eerst rijden we tegen de teddybeer aan die nog steeds languit ligt en verderop zijn het mannetje en vrouwtje nog steeds aan het paren. Ze lijkt er vandaag iets minder zin in te hebben. We blijven staan en de Italianen arriveren ook. Ze hebben de Duitser meegenomen. Hij is al 2 weken onderweg en heeft nog geen leeuw gezien, zelfs niet in etosha! Lag ook nog wel op zijn nest toen wij het camp uitreden. De 2 leeuwen lopen vlak langs zijn auto, en ja hoor, hij doet zijn ramen dicht. Dat stadium zijn wij inmiddels gepasseerd. We gaan een rondje rijden maar vinden verder helemaal niets. Terug naar de camping voor koffie, vertellen de skl jongens dat er een nijlpaard bij ons in de bosjes staat. De rare buren gaan met hun mobieltje de bosjes in om foto’s te maken. Die sporen echt niet. Er worden jaarlijks meer mensen gedood door nijlpaarden dan door leeuwen. We wachten rustig en zien de hippo naar de rivier lopen. We komen de leuke italianen weer tegen. Hij heeft een enorme lens van 8000 euro. Ben benieuwd naar zijn foto’s. We gaan een stuk de andere kant oprijden langs de rivier kwai richting DOMBO Hippo Pools. Hetzelfde stuk als gisteren waar we vorig jaar de 2 leeuwinnen vonden. Bij de watercrossing draaien we om. Geen leeuwen, luipaarden of hyena’s. Wel een nijlpaard met een bek vol met gras naast de auto, 2 waterbuffels in het water met allemaal vogeltjes op hun rug, een familie giraffe, hordes springbokkies met jong, red lechwe, waterbuck, enkele olifanten, zebra’s en gnoes met het 1e jonge gnoetje dat we zien. Op de heenweg komen we op de kwai plains langs een klein hertenkadaver. Een jakhals is vers vlees aan het vreten maar loopt weg. We staan nog een tijd te wachten maar er gebeurd niets. De 2de jakhals druipt af. Als we terugkomen is het kadaver zo goed als kaal. 2 gieren zijn de laatste restjes vlees aan het lostrekken. 2 zitten erbij en kijken erna. Lunch op het camping om 14.30u.
We hebben hier een mieren plaag. Ze lopen in no time  overal. Over je benen, handen en gezicht. Gelukkig zijn ze maar heel klein en niet de 3 centimeter grote exemplaren die we ook al tegengekomen zijn. Af en toe komt er een velvet aapje langs om te kijken of er nog wat te scoren val, maar de skl jongens hebben de prullenbak leeg gehaald. Eekhoorntjes zijn een constante factor. Zo even douchen want er is water. De zon heeft zojuist even geschenen en dat is net genoeg voor de solarpomp om voor water te zorgen. De hele ochtend was het bewolkt en was er ook geen water.

Te vroeg gejuicht. Zon alweer weg, geen water, niet douchen. Ja met dettol doekjes. Om 16u stappen we weer in de auto. Rustig rijden we richting leeuwen. Op de oever van de rivier liggen 2 enorme krokodillen. Veel nijlpaarden in en een enkele uit het water. Mooie, grote en kleine vogels. Op de vlakte kijken we nog even naar alle herten, zebra’s en olifanten. Het is gezellig druk. Het leeuwenpaar ligt nog steeds richting belmond lodge en hij doet nog steeds verwoede pogingen erop te duiken. Het andere mannetje is verdwenen. De Duitser staat er ook weer met onze nieuwe buren. Wij gaan verder het pad af en moeten door dichte bossen slalommen. Vervolgens komen we bij een pan met hertjes, zebra’s en olifanten. We rijden nog een stuk langs de rivier tot we langs een hele dure Lodge, die aan de overkant ligt, komen. Op 1 olifant en wat vogels na hebben we geen dieren gezien bij de rivier. We moeten weer een stuk slalommen door nog dichter begroeid bos en vragen ons net af waar we aan begonnen zijn als het weer open wordt en heel groen. Een tijdje geleden moet hier brand geweest zijn. We horen de springbokken snuiven en ja hoor daar ligt een leeuwin. We hadden al gehoord dat 1 ‘m gesmeerd was. Nou we hebben ze gevonden. De rest van de weg is top, hard zand door open, groen landschap vol met beesten, zebra’s, springbokkies met heel veel jong, olifanten. Nog even een stuk slalommen door dicht bos, liggen de leeuw en de leeuwin weer voor ons op de weg. Hebben we toch een rondje gereden. En ze doen weer een nummertje. De Duitser en de nieuwe buren zien we in de verte rijden.
We gaan via een betere weg met minder kuilen terug naar de camping. Zitten we een dik uur later aan de Mexicaanse tortillas komt de Duitser met zijn zaklantaarn langswandelen, vragen waar plek 3 is. Wat? Gek! Je mag absoluut niet in het donker lopen hier. Je mag s avonds nog niet naar de wc lopen, je moet hiervoor de auto pakken. Hier lopen hyena’s en ook nijlpaarden. Vorig jaar hadden wij om 20.15u 2 leeuwinnen op site 1!  Hij loopt toch maar terug naar site 6 om zijn auto te halen! Wat een giller.  Hij doet zijn raampje dicht als er een leeuw langs loopt maar gaat wel in het donker alleen aan de wandel. Even voor de duidelijkheid, de camping plekken liggen ver uit elkaar en daartussen zit bos. Hier zijn geen hekken  om je te beschermen tegen de wilde beesten. Kan alleen in Botswana.

Dinsdag 21 november 2017 TOPPER Xakanaxa 03, moremi, botswana

Dinsdag 21 november 2017 TOPPER
Xakanaxa 03, moremi, botswana

Wild dogs
3 leeuwen (1 parend paar)

Wekker vergeten mee de tent in te nemen, maar het was dan ook ineens een beetje chaotisch gisteren avond. Ik zag 2 paar ogen oplichten in de zaklamp en dacht dat het de hyena’s waren. Vorig jaar waren er hier namelijk ook 2. Blijken het 2 nijlpaarden te zijn. Nou die vind ik ook eng. Dus hop de tent in. De hyena is overigens wel ’s nachts langs geweest. Zijn sporen lopen rechtstreeks naar het kraantje onder de auto.
We worden wakker als het licht is en doen het rustig aan. Om 6.30u gaan wij als laatste rijden. Bij de waterpool is het stil. Wel zien we 7 ooievaars in een boom. We besluiten op het allerlaatste moment om toch nog even naar Paradijs Pools te rijden waar op 16 november een luipaard met 2 welpen gezien is. De 1e 50 meter zien we enkele zebra’s. We rijden de 2 haakse bocht om en ineens rennen heel veel wilde honden ons tegemoed op de weg. Daarachter staan 3 safari auto’s en 5 witte auto’s van toeristen. Dus hier was iedereen. We gooien de auto om en rijden achter de grote roedel wilde honden aan. Rond de 18+ stuks, want tellen gaat moeilijk. Ze gaan naar de landingsbaan, spelen. Rennen achter elkaar aan, door het water. Wat een lol. 30 minuten lang. Dan worden ze wat rustiger en hebben ze ook meer oog voor de olifant die eraan komt. Het is inmiddels ook warmer geworden. Ze gaan de bossen in.
Wij gaan naar hippo Pools, zoveel mogelijk binnendoor. Behalve Nederlanders en hippos is het rustig. 1 olifant ver weg aan de overkant itt de vele olifanten vorig jaar. Ook op weg naar de Pools geen enkele. Maar er is nu ook veel meer water overal. Een stuk of 25 pelikanen vliegen over. We blijven een tijdje zitten op de nieuwe picknickbank naast de Hide out. Ze hebben toch geïnvesteerd want de wc is gemaakt en in het park staan nu ook bewegwijzeringsbordjes. Ook de wegen lijken veel beter.
We gaan helemaal binnendoor langs de rivier naar North gate. De weg loopt door hoog gras en riet, vlak langs de rivier. De waterlelies groeien naast het pad. We zien een bavianen familie. 2x moeten we door het water, maar het is niet diep. Het landschap is totaal anders dan vorig jaar. Velden hoog, roodachtig riet afgewisseld met gras waar hertjes lekker grazen. Veel bomen lijken wel herfstkleuren te hebben. We zien een familie olifant (10+ individuen) die lekker gaat badderen in de rivier. Er zit veel meer water in de rivier en hij stroomt ook echt. Voor het eerst zien we een groep nijlpaarden op de kant, grazen. En het is toch warm en zonnig. In de auto is het 40 graden en de wind voelt als een warme föhn. Daarnaast staat een groep waterbucks. Verderop weer een paar kraanvogels, een gier en 2 vis eagles en uiteraard zebra’s en giraffen.
Als we bij de camping komen gaan we een kaas tomaat toastie maken en voor 4 dagen koken. Gehakt en heel veel groente dat we in zakjes invriezen zodat er later alleen nog saus bij hoeft en macaronie. Ook moet alles gebackup worden want we hebben weer heel veel  foto’s en filmpjes. Het betrekt steeds meer en af en toe valt er een drup regen. Maar wij hebben nog niet veel gehad. Onderweg zagen we aan het zand ook al dat het hier gisteren geregend moest hebben. Een velvet monkey komt langs struinen en gaat onder een boom het oude brood oppeuzelen. De test van zijn familie komt ook en graaien alles dat eetbaar is uit de prullenbak. Er zit wel een deksel op maar de kleine handjes gaan gewoon door het gaas.
We nemen nog even een douche van heel vet water en gaan dan om 16u weer een rondje rijden. Eerst komen we door een verbrand stuk. Jje ruikt de rook nog. Gauw richting rivier. Heel veel hertjes, rode lechwe met ook een enkel jong. We kletsen met een Italiaans stel en een Duitser. We rijden dwars over de pan en er dan omheen richting kwai Lodge. Hier waren vanochtend leeuwen gespot. Wij dachten dat ons geluk vandaag al op was. Moeten we toch weer vol in de remmen omdat er een leeuw en een leeuwin voor ons op de weg liggen. Net na een bocht, 2m van de auto. Hij staat op en duikt bovenop het vrouwtje. Doet hij wel 3x in 15 minuten. Het paren wordt iedere keer afgesloten met een grom en een klauw. Soms gaat het vrouwtje op d’r rug liggen met haar poten omhoog. De Italianen komen vanaf de tegenovergestelde richting aanrijden en gebaren dat er verderop nog een leeuw ligt. Maar wij kunnen niet weg want de leeuwen staan nu op 50cm van de auto. We kunnen de foto toestellen niet eens meer gebruiken. Dan maar telefoon en tablet. Ineens staan er 3 volle met chinezen afgeladen safari auto’s naast ons. Ze maken allemaal foto’s met hun telefoon. Er komt nog een 4de safari auto bij. En wat doet de leeuw na zijn 3de wip, just, ff lekker een potje poepen. Naast onze auto. En stinken dat kreng! We gaan maar even bij de andere leeuw kijken, maar die snurkt. Terug naar het stel. Actie tussen het soezen door. Nu heeft mevrouw er even genoeg van en dat laat ze duidelijk merken. Wij blijven nog even, rijden dan naar de andere leeuw die eruit ziet als een enorme teddybeer nu hij op zijn rug licht met zijn poten in de lucht.
De hemel is helemaal betrokken en wij rijden terug zodat we voor het donker de tent op k7nnen zetten en een vuurtje kunnen maken. North gate staat bekend om zijn hyena’s .Dan willen we macaroni koken maar die kunnen we nergens vinden. Oeps, misschien hebben we die al allemaal op met de saus die we in cederbergen gemaakt hadden. Het wordt rijst die gerard uit de losse pols perfect droog weet te koken. We hebben net het eten op, zien we weer 2 auto’s in het donker over de camping rijden. 20.20u het is net of ik dit eerder meegemaakt heb. Dan gaat het regenen.

Maandag 20 november 2017 South gate, moremi, botswana 

Maandag 20 november 2017 South gate, moremi, botswana 
Vanacht hebben we visite gehad. Wij denken hyena maar moeten de beelden van de nachtcamera afwachten. In ieder geval wilde het met de fles vuil water aan de haal gaan. De tanden hebben gaten gemaakt in de dop. Het is zo warm dat we meteen onze korte broeken aankunnen. Wat een verschil met 2 dagen geleden. We zitten om 5.59u in de auto en gaan naar de Xini lagoon. We zijn nog geen 200m op weg of we zien meneer en mevrouw giraffe weer. Bij het 1e poeltje van de Xini lagoon rennen 3 hyena’s om een stel giraffen heen. Maar als wij aankomen verdwijnen de hyena’s in de bosjes. We rijden alle poelen en stukken rivier af maar geen predators. Wel heel veel hertjes, een voetbalveld vol. De waterbuffels staan er ook. Tel er nu al gauw 30. We parkeren in de schaduw van een boom en kijken naar vechtende nijlpaarden, zonnebaddende krokodillen en drinken versgezette koffie. Staat er ineens weer een kudde olifanten achter ons die erlangs wil. We zien maar 1 safari auto en die rijdt door. We rijden de pooltjes een paar keer af en besluiten om 10u naar xakanaxa te rijden via de binnendoor weg. Dat wordt weer een lange afwisselende rit over groene weiden, langs poelen en stukken rivier vol waterlelies en dichte bossen. Onderweg zien we giraffen, olifanten, heel veel hertjes, zwijntjes, hippos en de 1e struisvogel. Een paar keer moeten we terug rijden omdat we op een watercrossing stuiten. Uiteindelijk komen we op de hoofdweg naar xakanaxa

Zondag 19 november 2017 TOPPER South gate, moremi, botswana

Zondag 19 november 2017 TOPPER
South gate, moremi, botswana

3 spotted hyena’s
Wilde honden
Luipaard
Heel veel giraffen, ook de kleinste die we ook gezien hebben
Kuddes olifanten met jong
Vogels
Waterbuffels

Rond 5u horen we een paar harde brullen. Hyena? Het is niet koud maar het lijkt niet licht te willen worden. We zijn dan ook laat en gaan pas om 6u rijden. De andere campinggasten slapen uit. We zijn net 3 km onderweg, zit er een hyena rechts naast de weg te poepen. Arme kind moet afknijpen als we op 1m afstand tot stilstand komen. Schattig koppie dit exemplaar voor een hyena. Maar deze schijt geen bloemetjes. We slaan af naar Black Pools en zien na 500m een wilde hond op de weg met collar. Hoera. De rest van de luidruchtige familie is er ook maar de zon staat fout voor goede foto’s. Aanvankelijk lijken ze te gaan liggen maar ze hebben te veel energie en een paar gaan achter elkaar aan rondjes rennen om een boom. 1 voor 1 gaan ze de bossen in. De leider met collar die als enige rechts van de weg lag, op zeker 500m afstand, volgt als laatste. Ik ga op het dak zitten om ze beter te kunnen zien. Een aantal honden jaagt een hyena weg! Alle verdwijnen in een grote stofwolk. Vervolgens komt de hele roedel weer samen in het bos waar ze rondjes rennen. Dan wordt het stil en zijn de wilde honden verdwenen. Ik zeg net dat ik best lekker zit bovenop als ik vanaf de rechterkant op 20m een luipaard op de auto af zie lopen. Ik als de sodemieter door het raam de auto in. Het luipaard loopt vlak achter de auto langs en gaat snuffelen op de plekken waar de wilde honden gelegen hebben. Dan verschijnt er een jakhals op het toneel die heel irritant tegen het luipaard gaat keffen. Het luipaard springt in een dode boom maar denkt dan ‘fuck you’ en gaat vol gas achter de jakhals aan. De giraffe staat erbij en kijkt erna, ’s ochtends vroeg om kwart voor 7. Het luipaard blijft grommend rondjes lopen met een blaffende jakhals achter zich aan. We zien ze na een tijdje niet meer maar horen de jakhals nog steeds. Vanuit de bossen rent een hyena ons te gemoed met een poot van een springbok in zijn bek. In de verte zien we nog een hyena. Wat een ochtend. We rijden een stukje terug om te kijken of we de roedel vinden kunnen. Maar er loopt helemaal geen weg in het gebied. Dan toch maar door naar Black Pools. We stoppen weer op de plek en nu komt ook de 2de hyena uit de bossen op de auto afrennen.
Bij black pools staan hertjes, liggen 2 krokodillen op de oever en nijlpaarden in het water. We rijden naar de picknickplaats maar hier is de druppel water nog kleiner geworden en zijn  geen dieren. Terug naar de grote poel voor yoghurt en de malariapil. Nu is er een groep olifanten.
We rijden door naar Xini lagoon. Moeten weer een paar keer stoppen omdat er een olifant op de weg staat. We zien de momogelo hippo poel maar moeten helemaal omrijden omdat de watercrossing veel te groot is. Overal staan hertjes en zebra’s onder de bomen. Bij de poel staan verder geen beesten maar erboven vliegt een enorme zwem vogels. Het lijken wel pelikanen. We rijden verder richting Xini lagoon en komen van het ene poeltje langs het volgende. Overal heel veel leven, heel veel giraffen ook jonkies, kuddes olifanten met kleintjes, heel veel zebra’s en allerlei soorten hertjes; kudu’s, waterbuck,  tsessebe, red lechwe impala en bokkies. Alle springbokken lijken jongen te hebben. Alleen de olifanten met kleintjes zijn schuw. We rijden een heel stuk vol verbazing over de hoeveelheid water en leven. Dan zien we een heel klein plasje met heel veel vogels. Het zijn inderdaad pelikanen, maar ook ooievaars en kariboes. We lunchen een ontdooide chickenpie onder een boom en rijden dan dezelfde route langs de Xini lagoon terug om nog meer kuddes olifanten te zien. 1 relexte groep is nu gras aan het eten en we kunnen er recht naast staan. Het gras trekken ze met de slurf los en schudden het dan een paar keer zodat het zandvrij de bek in gaat. Het jongste exemplaar mist de sleurfcontolle en staat het gras alleen te aaien zonder een spriet los te trekken. Bij een ander poeltje zien we voor het eerst deze reis waterbuffels. Lions love them.
We vroegen ons nog af of wij over dit gebied gevlogen hebben, maar in de loop van de dag zien we verschillende vliegtuigjes overkomen, dus denken van wel.
We gaan in de schaduw van een boom staan. Ik ga schrijven en gerard neemt een kop koffie en gaat foto’s kijken. We horen de fish Eagle weer krijsen. Voor ons is een kudde olifanten aan het badderen en in de poel achteloos horen de de nijlpaarden hinniken.
Op de terugweg nog meer olifanten en ook weer hele kleintjes. De groepen staan gewoon op elkaar te wachten. Als 1 groep klaar is met drinken en badderen lopen ze het bos in en gaat de volgende groep. Wij rijden maar weer een keer achteruit. Te veel dikbillen op de weg.
We rijden automatisch terug naar plek 2. Een velvet monkey zit al te wachten om wat eetbaars te roven. Als ik de groente voor de salade ga snijden hobbelt hij achter me aan. Gerard gaat mee want voor mannen zijn ze bang. De aap probeert het niet eens meer en druipt af.
Op de camping staat nu nog maar 1 auto van een Nederlands stel die vandaag geen olifanten en nijlpaarden gezien hebben. We kunnen kiezen waar we gaan staan. Ik wil graag een andere plek, ver weg van de generator, de bouwlamp en de schreeuwende kinderen. Gerard kiest plek 8, helemaal in het bos. Dat is pas wild camping.