donderdag 7 december 2017

Woensdag 29 november 2019 TOPPER Sinamatella camp, hwange, Zimbabwe

Woensdag 29 november 2019 TOPPER
Sinamatella camp, hwange, Zimbabwe

Sunrise bij Sinamatella met 106 zingende rangers
11 leeuwen
Mandavu Dam
Masuma Dam
Schildpad op rug van nijlpaard
Zwemmende olifanten bij maanlicht

So life goes on. En hoe?!
Vanacht hebben we verschillende hyena’s gehoord, apen en een jakhals. Voor de zon opkomt kleurt de hemel prachtig rood. De rangers in opleiding zijn al zingend hun ochtend roadrun aan het doen. Ze lopen een heel eind (10km). Geen wolkje aan de lucht en de zonsopkomst is prachtig. We doen niets anders als genieten van het geweldige uitzicht. Sinamatella ligt hoog op een berg en je kijkt over de hele vallei. En de hele campsite en de picknick spot zijn voor ons alleen. De graatmagere beheerder komt zich voorstellen. We praten een hele tijd met hem over de toekomst van Zimbabwe en de wildparken. We geven hem een zak eten want deze mensen hebben niets. Hij heeft zijn salaris al een tijd niet ontvangen. En zelfs als het salaris al gestort wordt, heeft de bank geen contanten om uit te betalen. Mensen slapen in rijen voor de bank in de hoop wat van hun geld te kunnen opnemen. De winkels schijnen vol te liggen maar al het contante geld is het land uit of ligt in zakken bij enkele mensen thuis. 
We kijken nog of we beneden dieren zien, maar helemaal niets. We zien heel veel natuurlijke waterpoelen maar nergens is beweging. Wel vliegen er heel veel roofvogels en gieren op de thermiek. Zeker 30 stuks, altijd een mooi gezicht. Verder hebben we 2 vogeltjes, 2 eekhoorns,  4 dassies en een Lizard die voor de auto scharrelen. Om 9u gaan we naar de receptie om Masuma dam te boeken. Walk-in price 2 personen is 58 usd. Boek je deze van te voren via het kantoor in Harare ben je veel meer kwijt (172usd), maar je mag wel met maximaal 6 personen staan. De rol koekjes die we John geven verdwijnt snel achter de balie. We gaan naar het restaurant want daar heb je ook een fantastisch uitzicht. Net weer een ander stukje. Er is een klein winkeltje waar ze frisdrank, chips en koekjes verkopen. We gaan om 10u rijden en willen voor de grap kijken of we bij de kleine kunstmatige poel kunnen komen. We slaan een weg in en ik denk dat we bij een soort Hide komen en wil al bijna uitstappen als ik in mijn ooghoek ineens een leeuwin zie staan. Daarnaast liggen er nog 2. We rijden er heen maar ze zijn erg schrikachtig en beginnen te lopen. Naar de rest van de groep. Zoveel oortjes, allemaal vlak bij elkaar maar 11 zijn het er zeker. 1 voor 1 verdwijnen ze in de bosjes en we kunnen niet dichterbij komen. Nog geen beest gezien maar wel leeuwen. Hoeveel geluk heb je dan wel niet. We gaan door naar mandavu picknicksite voor ontbijt. Dit is ook al zo’n fantastische plek. Vanuit de hide kijk je op het meer met nijlpaarden, krokodillen en dode bomen. De assistenten gaan vissen. 2 grote hagedissen eten appelschillen. Een dassie komt kijken of er wat te halen valt. We rijden verder naar masuma dam. Hier ligt de hide ook een paar meter boven het water. We installeren ons want er is niemand op de beheerder edward na dan. Hij is blij dat hij weer gasten heeft. In de waterplas van 50 bij 100m liggen 23 nijlpaarden en we tellen 3 krokodillen. Een 4de krokodil ligt op de kant richting pierrebad, een 2de kleine natuurlijke poel. Het is rustig met dieren maar naarmate het later wordt, komt er vanalles langs. Bokkies, 10 kudu’s, 5 zebra’s, 2 giraffen. De 1e olifant komt langs. Dan zien we er nog een paar maar die rennen door. Hele zwermen zwaluwen vliegen boven het water. De nijlpaarden zijn heel aktief. Lopen te bekvechten en springen als echte airjaws uit het water. Als de zon onder is gaan ze 1 voo1 het water uit om op de kant te grazen. Een koppel dat in kapula verblijft is bij de hide langs geweest. Maar voor 18 uur moeten ze weg want dan gaat het hek om de picknick plek dicht. Ze zijn ook 2 nachten bij ngweshla geweest en hadden wilde honden op de camping. De honden hadden 2 impala’s gevangen en vervolgens kwamen de leeuwen in de camping om de buit af te pakken. Je moet de mazzel maar hebben.
We nodigen edward uit om mee te eten wat hij maar al te graag doet. Hij heeft een kalasnikov ak47 bij zich om ons te beschermen tegen de wilde beesten m.n. luipaard en leeuwen. Maar om 20u gaat hij al slapen in zijn kleine huisje aan de andere kant van het terrein. Er staat wel een omheining maar daar zitten de gaten in. Nou ja. Edward heeft wel een vuurtje voor ons gemaakt maar dat is nogal ver van de hide. Wij blijven nog in de hide en zien de ene na de andere familie olifant langs komen. Sommige gaan uitgebreid in de poel zwemmen. Kopje onder en elkaar omduwen. Heel veel gespetter en geplons. Dat gaat eigenlijk de hele nacht door. Tegen de ochtend wisselen de nijlpaarden van plek met de olifanten. We horen vlakbij een jakhals en later ook nog een leeuw brullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten