vrijdag 5 januari 2018

Woensdag 3 januari 2017 TOPPER Mkuze campsite, kwazulu natal, Zuid-Afrika

Woensdag 3 januari 2017 TOPPER
Mkuze campsite, kwazulu natal, Zuid-Afrika

Mkuze NP
Hluhluwe NP
3 cheetah’s
5 leeuwen
15 neushoorns
Waterbuffels
Nyala herten

De wekker gaat om 4.30u. Het is fris. Na de koffie springen we om 5.18u in de auto en nog geen 10 minuten later staan we bij 2 auto’s en zien 3 cheetah’s. Het is een moeder met 2 jong maar ze lopen hard weg alsof ze ergens van geschrokken zijn. De 4de auto komt erbij en zegt ‘hebben jullie de leeuwin gezien die achter de cheetah’s aanging?’. Ok, we hebben de leeuwin gemist. Dan maar door naar meneer de leeuw, net als alle andere mensen. Het is een heel rijtje auto’s. De leeuw heeft inmiddels zijn broer gevonden en ze liggen beide languit in het gras. Beide hebben een collor. We wachten even tot ze naar de schaduw lopen en dan rijden we het hele park rond. We stoppen bij de uitzichtpunten over het water dat bezaaid is met witte waterlelies. Heel hoog Vinkeveen gehalte, behalve dan dat hier nijlpaarden zitten, 2 krokodillen zwemmen en hordes pelikanen en karibus zijn. We zien alleen sporen van olifanten, niet de dikbillen zelf. Bokkies genoeg, af en toe een wildebeest of een zebra. 2x hebben we een schildpad op de weg. Om 10.30u rijden we het park uit. We rijden een stuk tussen de bergen door langs eenvoudige huisjes. Een jongetje staat op de weg te dansen en ik geef hem een rol koekjes om uit te delen. Broertje en zusje zijn ook aan komen rennen en ze zijn door het dollen heen. Mijn handen worden gekust en dat is een hele rare ervaring.
Na de grafelweg rijden we een stukje over asfalt op de n2. We zien een bord scenic route 22, noot aan zelf: uitzoeken. Bij Hluhluwe koop ik voor 50zar een boek met kaart. Voor de entree hoef ik niet te betalen?! We rijden het park in en bam, nog geen 500m verder neushoorn in een modderpoel naast de weg. Een groot exemplaar. Zegt een tegenligger ‘and lions’. 3 leeuwen liggen 50m van de neushoorn onder een boom. Die hadden we nog niet eens gezien. Ze doen allemaal een rollover en wandelen om de beurt naar een betere schaduwplek. Ook de neushoorn is weinig actief. We rijden verder door een prachtig heuvellandschap. Alles is groen. Geen beest te zien, staat er een auto stil, nog een rhino in een poel en een waterbuffel er vlak bij. Zo schiet het wel op met de big 5. We rijden verder en de weg klimt naar boven. Het uitzicht wordt alleen maar mooier. We komen aan bij het hilltop resort en moeten om de zebra’s heen slaommen om bij het hek te komen. Ik check in en hoor dat mijn wildcard hier wel geldig is. Vervolgens gaan we eerst lunchen op het terras met fenomenaal uitzicht over de bergen. Er hangt een nummer van de sightingsgroep en we melden ons aan. Moeder nyala met kind loopt langs. We gaan onze rondavel nr 65 bekijken en die is prima. We hebben een koelkast, wasbak, ventilator en airco, een waterkoker en keukengerei. Er is een centraal ablutionblock en een enorme, zeer schone keuken met wel 8 4pits gasfornuizen. 200m naast ons is een heel mooi zwembad maar we vinden het te koud en willen nog een gamedrive doen. Het is 16u15. We willen via de parallel weg naar de leeuwen rijden en zijn net 2km onderweg als 2 neushorens ons over de weg tegemoet lopen. Het worden geweldige foto’s. Uiteindelijk lopen de 2 zo dicht langs ons dat we ze hadden kunnen aanraken. De ene heeft een vogel in zijn oor en beide hebben ze wel 1000 vliegen op hun rug. Die zitten allemaal naast elkaar. Heb ik nog nooit gezien, maar ik heb dan ook nog nooit een neushoorn van zo dichtbij gezien. Nu hebben we alle dieren van de big 5 superdichtbij gehad.
We rijden door en verderop liggen weer 3 neushoorns in een poel. Zebra’s komen de heuvel afrennen en steken voor ons de weg over. Naast de weg ligt een groepje buffels met een keintje. Dan komen we op de hoofdweg en zien weer twee neushoorns waarmee de teller op 9 komt. We komen bij de leeuwen en het is druk met auto’s. De leeuwen liggen dichter bij de weg en 2 gaan drinken. 1 besluit de weg op te lopen en kiest uiteindelijk onze auto om achter te gaan liggen. Wij blijven dus maar staan terwijl tig auto’s langs ons komen rijden en foto’s maken. De leeuw blijft lekker in de schaduw liggen, maar na 1,5u moeten we echt gaan rijden want om 19u gaat het hek dicht. Het is zeker 30 minuten rijden. Onderweg zien we weer neushoorns naast de weg. De zon gaat al onder achter de bergen als we om 18.53 om de zebra’s heen het hek binnen rijden. De camera’s, telefoons en tab zijn leeg dus moeten opgeladen. Ik eet het restant bonensalade en mop neemt adventure food. Ik maak de ananas schoon, banaan en mango. Misschien dat het hok nu naar fruit gaat ruiken. Via de WhatsApp groep komen foto’s van de leeuw en onze auto binnen. We sturen ze door naar jacques die het awesome vindt. Gerard gaat betijds plat want die loopt te snotteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten