maandag 29 januari 2018

Vrijdag 19 januari 2018 TOPPER Walmer heights guest house, port elizabeth, Zuid-Afrika

Vrijdag 19 januari 2018 TOPPER
Walmer heights guest house, port elizabeth, Zuid-Afrika











Wekker om 4.45u maar dan is het nog niet erg licht. Gewacht tot 5.00u en dan koffie uit de auto pakken. De jonge herder ligt buiten languit te slapen en wordt niet wakker als ik langs loop. Lekkere waakhond! Pas als ik de deur dichtgooi komt ze overeind en gaat gezellig mee koffie drinken op de tuinbank. Om 6u rijden we naar de duikschool. We zijn vroeg, maar niet de eerste. Mop gaat koffie halen bij de pomp. Daar hebben ze vanille siroop. Onze spullen zijn al opgetuigd en gaan als 1e de boot in, lekker achteraan. Dit is de mooiste boot die we gehad hebben. Achterin is zelfs een bank en er is een trappetje. 2x140pk, suzuki, gloednieuw. Het is bewolkt, weinig wind. De zee is rustig. We gaan weer naar shark alley bij de bell boei. Om 7.27u liggen we erin. We zijn uiteindelijk maar 4 met duikgids dennis omdat louis, de man van eigenaresse michelle met een pinguin biologe zijn eigen plan trekt. De andere groep cursisten gaat als 2de te water. Het zicht is een stuk slechter, nog maar 3 tot 4m. Omdat de zon niet schijnt zijn de koralen minder kleurig. We gaan eerst door de kanalen zwemmen en daar zitten enorm grote reggies. En ze komen heel dicht langs! Als ik mijn arm uit zou strekken zit ik al  in de bek. Ik moet toegeven dat ik van sommige joekels zelfs een beetje bang word. Ze zijn groter en dikker dan ik ben en wij zwemmen in een smalle ondiepe gang en hebben last van swells. Wij worden van voor naar achter gewiegd en de haaien hebben nergens last van. Die zwemmen recht vooruit en soms denk je dat het botsen wordt. Als de haaien wegdraaien geeft dat een enorme klap die je heel goed hoort. We zien zoveel haaien dat we dit keer weinig tijd hebben voor naaktslakjes, al zien we er wel een paar. Ook zien we 2 mooie octopussen. Er zijn weer veel kleine vissen op het koraal. Iedere keer zie ik ook vissen die ik nooit eerder gezien heb en koralen die lijken op een berg van flessenhalzen. Een grote marble ray vlucht weg als wij aankomen. Tegen het einde van de duik zien we een andere grote slanke haai met ronde kop van ongeveer 2m en dit blijkt een gulley shark te zijn. De bek lijkt op die van de nurse shark. We duiken precies 46 minuten en ik heb nog 120 bar over. Heb veel minder lopen uittrimmen met toch maar 7kg. Het is meer gaan waaien en er staan meer golven. Lang leve het trapje. Wij mogen samen op het bakje tot we bij de kust aankomen. Dan verhuizen we naar de rand en gaan de voetjes weer in de voetstraps voor we vol gas de kant op varen. Wij worden meteen naar de duikschool gestuurd waar ze 2 warme douches hebben. Ondanks het slechte zicht was dit toch weer een fantastische duik.
Mop haalt nog een koffie en ik geniet van mijn joghurt met vers fruit en jungle meuk op het muurtje aan het strand. De boot en tractor worden helemaal geboend en gespoeld tot deze zoutvrij zijn. De duikschool heeft hiervoor een eigen watertank omdat er strenge water restricties gelden. De zon komt door, de wind gaat liggen en de zee is rustig. Heel veel mensen komen hier echt om een stuk te zwemmen. Ook het medical rescue team traint hier. We maken een kleine wandeling over de promenade met gezellige gekleurde bankjes, doet aan de wakeboardschool denken. Daarna gaan we naar de boardwalk en die is heel groot met een enorme vijver in het midden met de grootste en mooiste gele waterlelies die ik ooit gezien heb. Er zijn maar enkele paarsen. Het is erg rustig maar we zijn dan ook heel vroeg, voor 10u. Winkels, veel restaurants en fast food, een casino, draai molen, kartbaan, speelhal, water bots auto’s. Dan toch maar weer naar het terras van blue waters cafe voor een liter water en koffie.

We gaan naar ons nieuwe appartementje, ook in walmer. We komen gelijktijdig met de eigenaar aan die vroeger voor louis gevaren heeft. Hij had ons al bij de duikschool gezien. Nu zit hij ook in de verhuur en wil nog veel meer appartementen bouwen op de enorme lap grond die hij heeft. Ons appartementje is top. Rustig, prive, groot, volledig ingericht met keuken met theedoeken, kachel, ventilator en radio aan toe. We gaan de kunstroute doen. Er zijn een paar mozaikstukken die ik wel wil zien en daar rijden we bekant tegenaan. Dan een stukje over de boulevard en eten bij sushi tent nr 2 die ook een griekse kaart heeft en een italiaanse. En toch is de sushi helemaal top. Tussendoor laat ik aan de overkant nog even mijn wenkbrauwen harsen.
Modern talking op tv. Om 19.45u gaan we naar de boardwalk om naar de de fonteinshow te kijken. Grappig vooral met de mooi verlichte gebouwen erachter. Komen we grote Morne weer tegen. In zijn knuffel tilt hij me zo van de grond. Wij zitten bij de top 5 van leukste gasten die hij ooit gehad heeft, zegt hij. Daar kunnen we het weer mee doen voor vandaag. Over de boulevaart met gekleurde verlichting rijden we weer naar ons nieuwe plekje. De grote schilderijen zijn helaas niet verlicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten