dinsdag 30 januari 2018

Donderdag 25 januari 2018 TOPPER 40@Trotter, Knysna, Zuid-Afrika

Donderdag 25 januari 2018 TOPPER
40@Trotter, Knysna, Zuid-Afrika


Duiken in Plettenberg bay
2 pyjama shy sharks
1 pinguïn
Heel veel zeeleeuwen
Zeeleeuw show
Dolfijnen

Na een hele slechte nacht, wat verwacht je na 3 dagen bedrust, gaat de wekker te vroeg om 4.45u. Voor mijn gevoel sliep ik net. Om 6u zitten we in de auto terug naar pettenberg waar we keurig om 6.30u aankomen bij Pro Dive. Prachtig weer. Zon, weinig wind, rustige zee. We ontmoeten onze 2 mededuikers, een duits stel dat hun brevet op Bali gehaald heeft en ze hebben respectievelijk 6 en 11 duiken gemaakt, waarvan geen enkele in Zuid-Afrika. Ok, als dat maar goed gaat. Bootlaunch om 7.30u, de meest relaxte. Niks niet duwen. Gewoon via een houten vouwtrap op strand boot in klimmen en een flitsende metallic groene tractor duwt ons met een hydrolische boom de zee op. Geen branding en slechts 5 minuten varen tot jacobs reef. Alle omstandigheden zijn ideaal behalve 1. Het water is groen en er is zelfs een schuimspoor. 2. Het water is koud! Later horen we van monique dat het enkele dagen geleden door de storm nog maar 6 graden was en dat de vissen dood aanspoelden bij robberg. Van 23 graden naar 6 in een mum van tijd trokken ze niet.
We rollen het water in en ja, het is koud, 15-16 graden. Het zicht is tussen de 2 en 3 meter. We moeten 1 meter boven het rif blijven. Ik zwem strak naast mikal onze gids. De zachte koralen op het rif zijn prachtig en wuiven in de deining heen en weer. Wit, oranje, vuurrood, pimpelpaars. Hele kleine zeesterretjes. Koraal waaiers. Kleine annemoontjes, soms wel 50 bij elkaar die een geel tapijt vormen. Weinig vis, wat kleine witte visjes en enkele bruin groene baarsjes op het rif die we eerder gezien hebben. Wel veel bijzondere veersterren, een kleine gunard die zijn blauwe vleugels niet wil tonen. De gids vindt het in ieder geval leuk om ons dingen te laten zien. We zijn na 25min trouwens nog maar met 3. Hij laat ons 2 pyjama shy sharks zien in een nis. Hele mooie beestjes. Grijs/zwart gestreept in de lengte. Nog nooit eerder gezien. Wist niet eens dat ze bestonden. Met precies 45 minuten zijn we het water uit en varen naar Robberg voor de 2de duik. Onderweg zie ik een pinguin zwemmen, de 1e hier.
Zij wil niet meer. Hij gaat nog wel mee op de 5m maximaal 20 minuten duik met de zeeleeuwen. We varen langs de rotsen en zien duizenden zonnen en spartelen in het water. Met nieuwe flessen rollen we het stinkende groene water in en zwemmen onder een groep. We zouden op de bodem gaan zitten maar dat lukt helemaal niet door de getijde beweging. We worden constant heen en weer gewiegd. En om ons heen allemaal nieuwsgierige, speelse zeeleeuwen. Ze komen voor ons op de grond liggen, gooien zand op, blazen bellen, laten hun tanden zien, bijten in de go pro. Het zicht is door het zand nu helemaal slecht. De zeeleeuwen worden steeds brutaler. 1 exemplaar hangt aan de vin van mop. Daarom mogen we maar 20 minuten. Maar het was enig. Terug nemen we de hoognodige warme douche tegen de stank, het zand en de kou. We nemen de spullen weer mee en rijden naar de lookout deck dat hoog staat bij tripadvisor. Het uitzicht is dan ook prachtig en we krijgen een tafel met 1e klas zicht op een klein strandje tussen rotsen. Tijdens het ontbijt verzorgd een zeeleeuw een ’one man show’ door door de golven te glijden precies bij het strandje tot 1m van het zand. Even later zwemmen er 2 groepen dolfijnen langs waarvan er 1 vertical het water uit springt. We vermaken ons prima. Als het wolkenfront aankomt en het terras afgeladen vol zit, rijden wij naar Knysna om onze spullen verder te drogen op het balkon. We rijden voor de wolken uit. Mop is klaar met duiken zegt hij. Was toch ook al niet lekker. Alles deed hem zeer, huid, spieren en nu is hij door en door koud.
Ik besteed de middag aan online duikspullen kopen en dan rijden we in 15 minuten op en neer naar de food lovers markt. We eten weer thuis want mijn maag is nog te zwak en mop is te beroerd om uit eten te gaan. Ik ga weer eens schrijven want loop nu dagen achter. Mop zet nat geo wild op met de ene mooie aflevering over  luipaarden na de andere.
Ik eet rijst en groente. Mop gaat voor de laatste keer voor zijn cheese grillers van de spar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten