donderdag 1 februari 2018

Woensdag 31 januari 2018. Top

Pinguïns @ bolders beach
Gekleurde strandhuisjes van Kalk Bay
Kirstenbosch Botanical Garden
Markt
Gekleurde huisjes van Bo-Kaap
V&A waterfront
Museum
Sea point, Champs bay

Een smalle horizontale wolkenrand maar daarboven is het blauw. Op naar de pinguïns. Om 7.30u in de auto. We zijn de eerste, maar door de harde wind is het helemaal niet zo aanlokkelijk het water in te gaan. Dat vinden de pinguins zelf ook en ze gaan het water uit om in het zonnetje te gaan zitten. Door naar kaap de goede hoop. We vragen ons net af of er echt wel dieren in het park zitten als een moeder struisvogel met 3 jong langs komt wandelen als we het laatste stuk naar kaap de goede hoop rijden. Er staat maar 1 auto. We maken foto’s. Het waait enorm en is koud. Er arriveert een italiaanse motorrijder. Wij maken een foto van hem, hij van ons. Dan gaan we lekker in de auto naar de golven zitten kijken, de vele volgels en de rots met zeeleeuwen. Op de terugweg zien we 3 grote herten. Dus er zitten wel beesten in het park.
We rijden via glencairn naar kristenbosch botanical gardens en stoppen om de gekleurde huisjes op het strand bij kalkbaai te fotograferen. In Kirstenbosch lopen we de boomtoppen wandeling. Mooi bijgehouden park met gigantische rotsbergen op de achtergrond. En door. Op weg naar bo-kaap zien we ineens een parkeerplek midden in het centrum. Pakken we dat ook vast even mee. Maar het green market square met de souvenierskraampjes en de kleine kraampjes op straat kunnen ons niet erg bekoren. Door naar bo-kaap. Kleurtjes. Daar worden wij blij van. De gekleurde huisjes zijn schattig maar het nieuwe mondiaan huis slaat alles. Dan door naar het V&A waterfront waar we gaan eten bij willoughby, nr 21. We moeten zeker 15min wachten op een vrije tafel. De sushi ziet er prachtig uit maar smaakt net iets minder. Mijn groentestick en japanse biefstuk is prima. Om de verbranding te stimuleren gaan we naar het museum. Hier hebben ze wat meuk van de voc, de oude stadsmuren en wat wij vooral interessant vinden, 50 onderwaterfoto’s van de jaarlijkse wedstrijd. Orca’s doen het goed, walvissen trowens ook. Dan rijden we via de kustweg van sea point, clifton en champs bay naar hout bay met de bedoeling om via champmans peek terug te rijden. Maar door de heftige wind is de pas dicht dus moeten we een stuk terug en gaan bij constancia de berg over. Ook een mooie route. Ook aan de zijde van false bay waait het hard. Flinke schuimkoppen op het water. Vanavond is het volle maan, blauwe superbloed maan. Misschien gaan we hem zien.










Dinsdag 30 januari 2018 Sea View Appartment, Glencairn, Zuid-Afrika

Dinsdag 30 januari 2018
Sea View Appartment, Glencairn, Zuid-Afrika

We zouden vroeg op staan om naar de pinguins te gaan maar als we wakker worden is het zwaar bewolkt. Hmmm. Dus moeten de pinguins even wachten. Dan gaat het nog regenen ook! Hier in Kaapstad, regen! Het duurt niet lang maar de bewolking blijft. Dan maar binnen wat rommelen, weggeef pakketjes klaar maken, kijken voor een nieuwe onderwatercamera. We rijden wel even naar de supermarkt op en neer voor joghurt. Om 15u hebben we een afspraak met de buren. Hele aardige mensen, maar je moet er geen ruzie mee krijgen. Ze hebben ook een vreselijk leuke kinderwagen. De hele kuststrook is bewolkt, alleen op simonstown schijnt de zon. Dan toch nog maar even bij de pinguins kijken, de ander board walk. Eten doen we vlak bij huis, bij het nederlandse dixies. Toptentje, naast de deur met bitterballen en hollandsche biefstuk. Hoog skipiste gehalte maar erg lekker. Nog even dagen uploaden en dan is het weer klaar.

Maandag 29 januari 2018 Sea view appartments, Glencairn, False Bay, Zuid-Afrika

Maandag 29 januari 2018
Sea view appartments, Glencairn, False Bay, Zuid-Afrika



Pinguïns
Kaap de goede hoop
Chapmans peek

De zonsopkomst is weer prachtig en in principe hoef je je bed er niet voor uit. Maar dat doen we toch. Om 7u is het al bloedheet op het terras want de wind is weg. De zee is mooi rustig. Om 8.30u stappen we in de auto en rijden naar de pinguins van bolders beach. We gaan nu meteen naar het strand. Een groep pinguins zwemt in het water maar eer wij waterklaar zijn, lopen ze alweer op de kant. Er zijn al andere toeristen dus morgen nog vroeger. De pinguins zijn nergens van onder de indruk. Die doen gewoon hun ding of doen niets. Waggelt gewoon tussen de toeristen door of zwemt achter visjes aan. We zien hele kleine en een school best grote vis vlak bij het strand. Het water is met 19 graden best fris, maar we gaan er wel in. Het is laag tij. Dan wil mop koffie met chocotaart bij het bakkertje. Als dat op is rijden we naar het park kaap de goede hoop. Lang leve de wildcard. We gaan eerst naar de vuurtoren en lopen het laatste stuk. Dat is best nog een aardige klim. Mooi uitzicht. Vervogens naar het bord van kaap de goede hoop maar daar is door de bussen en auto’s en hordes toeristen geen doorkomen aan. Morgen vroeg nog maar een keer proberen want het park is met de wildcard toch gratis. Via Kommetje rijden we over de Chapmans peek naar Hout bay. Daar pakken we even een terrasje om evenlater weer via de tolweg Chapmans peek terug te rijden. We moeten weer 45ZAR betalen. Alle gloednieuwe audi’s mogen zo door rijden. 1 of andere audi testdag. De zee is blauw, de lucht ook. De stranden zijn spierwit. De zon schijnt. Weinig wind. En ik zie vanaf chapmans piek zeeleeuwen zwemmen in het water. Top. We stoppen nog even voor een boodschapje en rijden dan naar ons appartementje. Het wordt tijd dat we de bovenburen eens ontmoeten en ik moet toch een blikopener lenen voor de bonensalade. We blijven zeker 1,5u kletsen met Karin en Peter. En zo horen we dat hier recht voor de deur echt witte haaien rondzwemmen.

Zondag 28 januari 2018 Sea View Appartment, Glencairn, Zuid-Afrika

Zondag 28 januari 2018
Sea View Appartment, Glencairn, Zuid-Afrika


Pinguïns

We doen het rustig aan. De zon schijnt, maar er staat veel wind, recht uit zee. Half uurtje trainen naast het zwembad. Vanmiddag komt de watertank om het zwembad bij te vullen. Het water komt uit 1 of andere borehole. Als het kraanwater gebruik zo door gaat, is in april het water op. Nu al zie je bij waterpunten rijen mensen staan. TIA. Rond 12u gaan we bij de pinguïns van Simonstown kijken. Met de wildcard hebben we weer gratis toegang. Dan rijden we een stukje langs de kust. Een rots zit helemaal vol met zeeleeuwen. De andere rotsen worden bezet door vogels. Ons bakkie heeft lekker veel vermogen. Het park van kaap de goede hoop gaan we niet in. Er staan rijen. We keren om en gaan eten bij the lighthouse in simonstown. Dit is het beste restaurant volgens tripadvisor. Nou, mijn smaak zal na een week buikgriep wel aangetast zijn. Ik vind het niets. Bij de lokale conditorei scoort mop het laatste chocolade taartje. Dat gaat mee naar huis en wordt gegeten op ons eigen terras met werelds uitzicht. Ook s nachts is het uitzicht waanzinnig met de lichtjes van simonstown tegen de berg.

dinsdag 30 januari 2018

Zaterdag 27 januari 2018 Cape l’Agulhas backpackers, Struisbaai, Zuid-Afrika

Zaterdag 27 januari 2018
Cape l’Agulhas backpackers, Struisbaai, Zuid-Afrika

1 zoemende mug. Matig bed. Last van buik. Matig geslapen. Al ver voor zonsopkomst wakker. Bewolkt. Om 7u koffie en thee. Ik geef de laatste 3 stuks kinderkleren en petjes af voor het Salvation House project. Erin gaat volgende week de spullen brengen. Dan hebben alle kleren een goede bestemming gekregen. Straks uitzoeken wat ik nog meer weg kan geven.
Om 8.30u gaan we rijden. Eerst bredasdorp. Dan veel mooiere route nu door de bergen en door een enkel schattig dorpje met mooie huizen. Het gaat zowaar regenen. De baas wil koffie en we rijden terug omdat er erg veel auto’s staan. Komen we toch in een uitdragerij terecht met alles van streekprodukten tot emaille service en glazen kroonluchters. Een schuur volledig volgestampt. Tussen art dec, noveau living en de xenos. En daar drinken wij koffie uit emaille kopjes en kannen bij een haardvuur onder 1006 hanglampen. In de regen rijden we verder en we zeggen net dat ze in kaapstad wel blij zullen zijn als we sir lowery’s pass overrijden en bovenop de regen stopt. Kaapstad ligt blinkend in de zon, de baai prachtig blauw en de lucht ook. We rijden langs Mitchell’s plain, de sloppenwijk naar de kust helemaal tot glencarin. Het is druk in muizenberg en kalkbaai. 12.30u Peter en lauren staan ons al op te wachten en helpen met het verhuizen van de spullen naar ons 2 slaapkamerappartement met enorme badkamer, houten terras met prive zwembad en uitzicht op zee. En dat allemaal voor nog geen 35 euro per nacht. De auto mag in de garage maar dat past niet. Gelukkig krijgen we straks een kleinere. Om 14u rijden we naar jacques om de auto in te wisselen tegen een kleiner, goedkoper exemplaar. Krijgen we een nieuwe hilux terug met maar 112298km op de teller. Wij hebben die van ons ingeleverd met 181157km. Jac verteld dat het een gekkehuis was. 20+ lekke banden en 2 wagens afgeschreven na roll over op respectievelijk 27 en 30 december, allebei in swakopmund. De farm is zo goed als af en als we het leuk vinden kunnen we komen kijken. Portefeuille met creditcard en geld ook weer terug. En weer terug naar false bay. We stoppen dit keer in vishoek bij de indier die goed aangeschreven is op tripadvisor. We zijn de enige maar om 16.45u is dat niet zo gek. Het eten is goed. Ik krijg alleen maar heel weinig op. De bediening kan het niet bolwerken. Wij, 2 afhalers en de telefoon. Niemand wordt geholpen. TIA. Om 18u rijden we naar huis en de nieuwe auto past net in de garage, achter de picanto van lauren, die ook het zelfde tshirt ‘how about lunch hurgada’ aan heeft. En blauwe teennagels.
Het ziet ernaar uit dat mop en ik stuivertje wisselen. Ik heb meer energie en eindelijk geen buikpijn meer! Neem zelfs nog een beetje curry en een koude spa rood terwijl mop voor de 4de keer naar de badkamer rent.

Vrijdag 26 januari 2018 40@trotter, knysna, Zuid-Afrika

Vrijdag 26 januari 2018
40@trotter, knysna, Zuid-Afrika




Ik loop al vroeg te stuiteren. Nog maar even haren wassen onder de lekkere grote stortdouche voor we naar het droge kaapstad gaan. Zou er daar nog water uit de kraan komen? Er geldt een max van 25 liter per dag. Alle spullen bij elkaar zoeken. Het spettert maar de zon schijnt ook. Schaaltje rijst en groente als ontbijt. Om 8.30u gaan we rijden en is het droog. Mop heeft nu haast, want die had een bord gezien ‘maar 2 uur tot Kaapstad’. Ja, met het vliegtuig! Wij moeten vandaag 450km! Het is een mooie route met prachtige uitzichten op de bergen en de zee. Overal bijzonder spectaculaire optrekjes. We drinken koffie bij de santos express in mosselbaai. Een trein op het strand, omgebouwd tot hotel. Eerst zien we zeeleeuwen langs zwemmen. Ze springen door de golven. Dan ook nog dolfijnen! We rijden de R weg rond tot we weer op de n2 komen. Vanaf de afslag van de n2 naar l’Agulhas zijn de heuvels alleen nog maar kaal en bruin. Geen spoortje groen. We komen door een dorp en de routeplanner wil ons de graffelweg door de sloppenwijk in sturen. Dacht het niet! Ook Bredasdorp ziet er donker en armoedig uit. Dan komen we aan de kust en bevinden ons weer in een witte enclave met kasten van huizen langs het spierwitte strand. We checken in bij de backpackerslodge, rijst en groente, praatje met Erin en de andere medewerkster. Horen dat er een buikgriepvirus heerst. Verklaart waarom ik nog steeds niet ok ben. We rijden even naar 1 van de vele parkeerplekken aan het strand. Recht voor ons is een zeeleeuw in de golven aan het dobberen, 2 flippers boven water. Zo gaaf. Deze dag kan niet meer stuk. Dan naar Cape l’Agulhas, het meest zuidelijke punt van afrika waar de indian ocean en de atlantic ocean samenkomen. Het is zwaarbewolkt. We rijden wat rond, kijken naar de ruige kust, het wrak, de vuurtoren, het grote getijde zwembad en de prachtige huizen. We halen nog 20 liter water om mee te nemen naar Kaapstad waar het water echt op begint te raken. Om 17u schuiven we aan bij 55knots. Ze hebben de zaak erg leuk ingericht met de scheepsbar en andere maritieme versiersels. En de 2 lopen hard. Ik ga voor een kip avo wrap en hij smaakt zalig. So far so good. Ben al aardig wat kg kwijt. Dan via de haven, waar we spotty de rog niet zien, naar tygerberg. Mop vindt de kamer, het bed en de douche maar niets. Maar we hebben slechter gehad. We halen de spullen uit de auto, want sinds 6 mnd kennen ze hier ook het fenomeen diefstal, en gaan naar bed.

Donderdag 25 januari 2018 TOPPER 40@Trotter, Knysna, Zuid-Afrika

Donderdag 25 januari 2018 TOPPER
40@Trotter, Knysna, Zuid-Afrika


Duiken in Plettenberg bay
2 pyjama shy sharks
1 pinguïn
Heel veel zeeleeuwen
Zeeleeuw show
Dolfijnen

Na een hele slechte nacht, wat verwacht je na 3 dagen bedrust, gaat de wekker te vroeg om 4.45u. Voor mijn gevoel sliep ik net. Om 6u zitten we in de auto terug naar pettenberg waar we keurig om 6.30u aankomen bij Pro Dive. Prachtig weer. Zon, weinig wind, rustige zee. We ontmoeten onze 2 mededuikers, een duits stel dat hun brevet op Bali gehaald heeft en ze hebben respectievelijk 6 en 11 duiken gemaakt, waarvan geen enkele in Zuid-Afrika. Ok, als dat maar goed gaat. Bootlaunch om 7.30u, de meest relaxte. Niks niet duwen. Gewoon via een houten vouwtrap op strand boot in klimmen en een flitsende metallic groene tractor duwt ons met een hydrolische boom de zee op. Geen branding en slechts 5 minuten varen tot jacobs reef. Alle omstandigheden zijn ideaal behalve 1. Het water is groen en er is zelfs een schuimspoor. 2. Het water is koud! Later horen we van monique dat het enkele dagen geleden door de storm nog maar 6 graden was en dat de vissen dood aanspoelden bij robberg. Van 23 graden naar 6 in een mum van tijd trokken ze niet.
We rollen het water in en ja, het is koud, 15-16 graden. Het zicht is tussen de 2 en 3 meter. We moeten 1 meter boven het rif blijven. Ik zwem strak naast mikal onze gids. De zachte koralen op het rif zijn prachtig en wuiven in de deining heen en weer. Wit, oranje, vuurrood, pimpelpaars. Hele kleine zeesterretjes. Koraal waaiers. Kleine annemoontjes, soms wel 50 bij elkaar die een geel tapijt vormen. Weinig vis, wat kleine witte visjes en enkele bruin groene baarsjes op het rif die we eerder gezien hebben. Wel veel bijzondere veersterren, een kleine gunard die zijn blauwe vleugels niet wil tonen. De gids vindt het in ieder geval leuk om ons dingen te laten zien. We zijn na 25min trouwens nog maar met 3. Hij laat ons 2 pyjama shy sharks zien in een nis. Hele mooie beestjes. Grijs/zwart gestreept in de lengte. Nog nooit eerder gezien. Wist niet eens dat ze bestonden. Met precies 45 minuten zijn we het water uit en varen naar Robberg voor de 2de duik. Onderweg zie ik een pinguin zwemmen, de 1e hier.
Zij wil niet meer. Hij gaat nog wel mee op de 5m maximaal 20 minuten duik met de zeeleeuwen. We varen langs de rotsen en zien duizenden zonnen en spartelen in het water. Met nieuwe flessen rollen we het stinkende groene water in en zwemmen onder een groep. We zouden op de bodem gaan zitten maar dat lukt helemaal niet door de getijde beweging. We worden constant heen en weer gewiegd. En om ons heen allemaal nieuwsgierige, speelse zeeleeuwen. Ze komen voor ons op de grond liggen, gooien zand op, blazen bellen, laten hun tanden zien, bijten in de go pro. Het zicht is door het zand nu helemaal slecht. De zeeleeuwen worden steeds brutaler. 1 exemplaar hangt aan de vin van mop. Daarom mogen we maar 20 minuten. Maar het was enig. Terug nemen we de hoognodige warme douche tegen de stank, het zand en de kou. We nemen de spullen weer mee en rijden naar de lookout deck dat hoog staat bij tripadvisor. Het uitzicht is dan ook prachtig en we krijgen een tafel met 1e klas zicht op een klein strandje tussen rotsen. Tijdens het ontbijt verzorgd een zeeleeuw een ’one man show’ door door de golven te glijden precies bij het strandje tot 1m van het zand. Even later zwemmen er 2 groepen dolfijnen langs waarvan er 1 vertical het water uit springt. We vermaken ons prima. Als het wolkenfront aankomt en het terras afgeladen vol zit, rijden wij naar Knysna om onze spullen verder te drogen op het balkon. We rijden voor de wolken uit. Mop is klaar met duiken zegt hij. Was toch ook al niet lekker. Alles deed hem zeer, huid, spieren en nu is hij door en door koud.
Ik besteed de middag aan online duikspullen kopen en dan rijden we in 15 minuten op en neer naar de food lovers markt. We eten weer thuis want mijn maag is nog te zwak en mop is te beroerd om uit eten te gaan. Ik ga weer eens schrijven want loop nu dagen achter. Mop zet nat geo wild op met de ene mooie aflevering over  luipaarden na de andere.
Ik eet rijst en groente. Mop gaat voor de laatste keer voor zijn cheese grillers van de spar.


Woensdag 24 januari 2018 Anchorage guesthouse, Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

Woensdag 24 januari 2018
Anchorage guesthouse, Plettenberg Bay, Zuid-Afrika



Ook dit was geen goeie nacht. Had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Maar goed dat we op voorhand geen duiken geboekt hebben. De zon komt op achter de wolken en al snel begint het te regenen. Om half 9 zitten we aan het ontbijt en lukt het me 2 geroosterde boterhammen te eten. Dan moet ik alweer uitrusten. We ruimen de kamer leeg en kletsen beneden nog wat met het aardige echtpaar. Hij heeft de pest aan de zeeleeuwen die hier pas sinds een jaar of 15 zijn en alles leegvreten. Hun aantal is gestegen naar 6000. Het trekt ook witte haaien aan.
We rijden langs de duikschool om de spullen af te geven. De stank van de vogels is enorm en ik ben de zaak nog niet in of 1 schijt al op mijn arm. Volgens mop mag ik ff niets zeggen. We horen dat er nog een stel mee gaat duiken en dat ik dus niet de hele boot hoef te kopen. Toch weer een leuke meevaller. Vier plus gids is ook prima. Ik wil wel even bij robberg nature reserve kijken. Lopen gaat m niet worden. We komen langs kasten van huizen. Bij robberg nature reserve betalen we toegang en rijden naar de parkeerplaats. We kijken of we zeeleeuwen zien. Gerard ziet er 1. Wel zien de honderden vogels. Het is droog en bewolkt. We blijven een tijdje zitten. Dan rijden we naar knysna waar we precies om 14u zijn. Nemen de sleutel in ontvangst en praten even met roxy. Dan plof ik op de bank, uitgeteld. We rijden alleen even naar de food lovers markt die een waanzinig assortiment van groete en fruit heeft. Ik wil proberen vanavond iets te eten zeker als we morgen gaan duiken. Rijst, groente en een klein beetje biefstuk. Ik krijg wat binnen en vervolgens hangen we uitgeteld op de bank en kijken xXx. Het miezerd alweer een tijdje.

Dinsdag 23 januari 2017 Anchoridge Guesthouse, Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

Dinsdag 23 januari 2017
Anchoridge Guesthouse, Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

S nachts moet mop me van de vloer rapen. Ik ben out gegaan. S ochtends is het prachtig weer. Prima ziekenkamer met alles perfekt schoon, alle gordijnen keurig in de plooi, lekker wit bed, zachte handoeken en top uitzicht. Vanuit bed zie ik de zon in de zee schijnen. De huiskamer beneden is ook spik en span en alle 3000 teelepels zijn gepoetst. Mevrouw heeft dan ook 3 zwarte dames rondlopen die poetsen. Ik ga mee voor ontbijt en krijg 1 geroosterde snee brood weg. Dan ga ik weer plat terwijl mop in town een choco taartje gaat eten bij zijn koffie. Om 12 u is hij terug. Omdat ik niet alleen maar als een dweil in bed wil liggen, gaan we samen door de villa wijk naar het strand rijden. Alles is top verzorgd, strandwachten, bewaking, schone wc, bankjes. De wind is koud terwijl de zon volop schijnt. Ik plof neer op een bank omdat het lijf geen zin heeft. We zien vogels boven het water en dan zien we zeeleeuwen. Een enorme groep van wel 100. Geweldig. Genieten. En weer terug naar bed. Wat een genot dat ik hier uit kan zieken. Ik vind het top.
Om 17u ga ik mee naar het restaurant waar ik nog geen glas water weg krijg. Mop eet heerlijke sushi. We kijken uit op zee en het grote beacon island hotel waar de duikschool zit en de boom staat met alle witte reigers die alles onderschijten.

Maandag 22 januari 2018 Forrest Nest, Stormriver village, Zuid-Afrika

Maandag 22 januari 2018
Forrest Nest, Stormriver village, Zuid-Afrika
ZIEK

Om 4u begint het met kotsen. Gevalletje voedselvergiftiging. Ik denk dan nog dat het beter zal gaan als alles uitgespuugt is. Yeah, wright. Om 9.30u lukt het om mij bed uit te komen. Mop heeft de auto ingepakt. Half slapend wordt ik naar Plettenberg gereden waar we keurig op tijd bij Monique zijn om de sealduik te betalen. Want daar draait het nu al maanden om. Ik sta te trillen op mijn benen en moet gaan zitten omdat ik bijna wegval. Ze heeft wel een goed voorstel om niet 2 x de boot te charteren maar slechts 1x en dan Jacobs Reef en de zeeleeuwen duik te combineren. Hebben ze nog nooit gedaan. Maar of ik wel wil betalen. Door de storm is duiken nu, morgen en overmorgen hier ook niet mogelijk want de golven zijn te hoog voor een shore entry. 2m+. Ik voel me als een dweil dus zsm door naar the Anchoridge Guest house. Ze hebben ons een upgrade gegeven naar een kamer met zeezicht. De rondleiding trek ik niet en stort op bed waar ik niet meer vanaf kom. Mop gaat alleen eten bij de Portugees. Ik red een half flesje water, een pakje appelsap en een mootje appel. Met moeite.

Zondag 21 januari 2018 The RElaxed, RElaxed living, Port Elisabeth, Zuid-Afrika

Zondag 21 januari 2018
The RElaxed, RElaxed living, Port Elisabeth, Zuid-Afrika







5.36u loop ik al te stuiteren door het huis en alles bij elkaar te zoeken. Voor 8u zitten we in de auto richting garden route en storms river national park. De achterband is ok. Eerste stop is shell om goedkoop te tanken, slechts 13,11ZAR per liter diesel. Langs de snelweg heb ik laatst 14,77ZAR per liter betaald. En ons bakkie lust wel wat. Ook nu gaat er weer 83 liter in. Onderweg zien we heel veel ooievaars in het veld en kleine meertjes vol met paarse lelies. Dan komen de bergen die tot halverwege begroeid zijn met naaldbomen. Ineens zit er een grote groep bavianen op de weg maar we zijn dan ook vlak bij het begin van de baviaanskloof. De zon schijnt en het waait. We zien windmolens. We komen langs een skydive centrum maar die kunnen ook niets met deze wind. 9.11u. Koffie en chicken pie voor mop. We stoppen bij Storm river brug en lopen een rondje. En doorrrr. We komen langs storm rivier stad en gaan bij het marylin 60s restaurant kijken waar 2 mooie cadillacs en ouwe meuk binnen staat om het geheel een jaren 60 usa dinner imago te geven. Ach mop vindt de choco taart top. Mijn american apple pie is ok maar het softijs erbij maakt veel goed. Het is dan ook al warm. De eigenaresse is heel behulpzaam en vraagt via de lokale whatsapp groep waar we de sleutel voor het huisje op kunnen halen en dat blijkt bij de buren. Maar we zijn te vroeg. 12u en kunnen na 14u terugkomen. Door naar het park waar we weer gratis in mogen met de wildcard. Dat er vandaag en morgen niet gedoken wordt, is niet zo heel gek. Ik krijg de autodeur bijna niet open door de harde wind. De golven zijn mega. Voor de grap kijken we op de camping. Maar goed dat we daar niet staan in de volle wind. Nu schijnt de zon nog volop maar voor vanavond hebben ze ook nog eens regen voorspelt. Ook de oceanettes zijn niet super. Dat was het alternatief in sanparks, aan zee dat wel maar voor de helft van de prijs heb ik nu een heel huis met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een enorme tuin rondom, binnen en buiten openhaard en wasmachine en droger. O ja, videobewaking en een mega flatscreen.
De eigenaar van Relexed heeft ons 2x aangeraden naar de waterval te wandelen. Een prachtige trip van ongeveer 3u. Mop voelt er weinig voor en nadat ik naast de weg een enorme groene slang zie met een paniekvogel ernaast hoef ik ook niet meer zo nodig te hiken op de teva’s. We gaan een stukje lopen in het park naar de hangbrug. 900m aan trappen. Goed voor de beenspieren. Onder de bomen loopt het lekker koel. We zien 2 rubberboten aan komen varen bij het activiteitencentrum door de enorme golven. En door, sleutel halen. We krijgen een escorte mee naar het huisje om uit te leggen hoe het alarm en de verschillende hekken werken. Dan hup was sorteren en in de machine. Na 46 minuten is de eerste ronde klaar. Ruikt lekker maar sommige kledingstukken zitten onder de zeepvlekken. Heb nooit veel vertrouwen gehad in de samsung bubble maker en dit is nog een bovenlader ook. Moppie vermaakt zich met het camera systeem. Stelt sommige bij want die hangen niet naar zijn zin. 16 camera’s hangen er en het hele hek staat onder stroom. Of dat voor mensen is in deze witte enclave of bavianen is me nog niet geheel duidelijk. Als we de 1e was ophangen is de zon weg en de wind ook. Het is helemaal bewolkt. Na het 2de wasje gaan we met de auto naar het dorp en doen alle deuren en hekken dicht en het alarm erop. Het restaurantje is 800m verder en is net zo kneuterig als de rest. We gaan buiten zitten, bestellen pizza en kijken naar het enorme onweer. Halverwege de kaaspizza begint het te gieten. De bergen zijn niet meer te zien. We vluchten naar binnen en zijn heel blij dat we vanavond niet in ons tentje slapen. Bij het huis halen we de natte was binnen. Lang leve de droger. Mop gaat een vuurtje stoken in de open serre.

maandag 29 januari 2018

Zaterdag 20 januari 2018 TOP
The RElexed, RElaxed living, Port Elisabeth, Zuid-Afrika

Pinguïns
Zeeleeuw
Duiken op Ribanks en Shark Alley
Reggies
Gully shark

Wekker weer om 4.45u. Om 6u naar duikschool omdat mop koffie wil halen aan de overkant. Het is een enorme drukte op het strand. Zwemmers, fietsers, lopers. Echt druk. De duikschool is ook druk en heeft vandaag 2 boten varen. Ook de andere boot ziet er keurig uit. Wij gaan met de grootste naar ribank, 20km varen. De zee is heel glad en het begint te regenen. Regen hebben ze sinds december niet meer gehad in PE. Als we op de duikstek aankomen zwemt er een groepje pinguins!!! Dat is volgens louis en goed teken want dan zit er game fish. We moeten opschieten en snel het water in, want er komt net een klein beetje zon door de wolken. Het water is hier veel helderder. Wel 12m zicht. We zien eerst een grote reggie en dan een gully shark. Het is koud, nog maar 16 graden. Een enorme school gamefish gevolgd door een hele grote rog komt langs. Ik kijk me scheel maar zie geen pinguïns. Verder liggen er nog 3 en 1 rog. Gerard vindt een paar catfish die we ook nooit eerder gezien hebben. En ik zie nog een wit naaktslakje met zwarte stippen dat ik probeer te fotograferen. Ook voor deze duik wordt weer precies 45 minuten aangehouden. Maar deze was dan ook dieper, van 30 naar 14m.
We varen terug naar de kant waarbij ik weer op de bank zit. We krijgen nieuwe tanks. Had nog 100 bar over dus had er nog wel een duikje mee kunnen maken. Mop gaat koffie en thee halen en blijft zolang weg dat ze al bijna zonder hem voor de 2de duik willen vertrekken. Voor de 2de duik gaan we weer naar shark alley, met 10 en 1 gids. Dat wordt niets. De gids is waardeloos en heeft geen enkele toegevoegde waarde behalve de boei vasthouden. We zien welliswaar weer enkele reggies maar die smeren m voor de drukte. We horen wel overal klappen. Uiteindelijk komen we maar met 5 duikers boven. We willen nog even onze spullen laten drogen maar het begint te miezeren en daarom rijden we naar het appartement waar we de spullen buiten leggen in de zon die inmiddels alweer schijnt. Ik moet administratie doen. Parkeervergunning regelen, bellen met duikschool in stormriver (die geven aan dat maandag waarschijnlijk niet doorgaat vanwege het weer), accommodatie in stormriver boeken (de oceanette die ik wilde is nu 2100ZAR en dat vind ik veel te duur). Als we toch niet gaan duiken, kan buiten het park ook prima. Pro dive plettenberg moet ik mailen. Enfin om 17u gaan we naar de beste indier maar die is dicht. Dan de beste sushi maar mij smaken ze niet. Te veel fushion. Gelukkig mag ik ook eten bij de buren bestellen. Na afloop krijg ik dan alleen wel 2 rekeningen. Dat heb ik graag over voor de luxe van 2 menukaarten.


Vrijdag 19 januari 2018 TOPPER Walmer heights guest house, port elizabeth, Zuid-Afrika

Vrijdag 19 januari 2018 TOPPER
Walmer heights guest house, port elizabeth, Zuid-Afrika











Wekker om 4.45u maar dan is het nog niet erg licht. Gewacht tot 5.00u en dan koffie uit de auto pakken. De jonge herder ligt buiten languit te slapen en wordt niet wakker als ik langs loop. Lekkere waakhond! Pas als ik de deur dichtgooi komt ze overeind en gaat gezellig mee koffie drinken op de tuinbank. Om 6u rijden we naar de duikschool. We zijn vroeg, maar niet de eerste. Mop gaat koffie halen bij de pomp. Daar hebben ze vanille siroop. Onze spullen zijn al opgetuigd en gaan als 1e de boot in, lekker achteraan. Dit is de mooiste boot die we gehad hebben. Achterin is zelfs een bank en er is een trappetje. 2x140pk, suzuki, gloednieuw. Het is bewolkt, weinig wind. De zee is rustig. We gaan weer naar shark alley bij de bell boei. Om 7.27u liggen we erin. We zijn uiteindelijk maar 4 met duikgids dennis omdat louis, de man van eigenaresse michelle met een pinguin biologe zijn eigen plan trekt. De andere groep cursisten gaat als 2de te water. Het zicht is een stuk slechter, nog maar 3 tot 4m. Omdat de zon niet schijnt zijn de koralen minder kleurig. We gaan eerst door de kanalen zwemmen en daar zitten enorm grote reggies. En ze komen heel dicht langs! Als ik mijn arm uit zou strekken zit ik al  in de bek. Ik moet toegeven dat ik van sommige joekels zelfs een beetje bang word. Ze zijn groter en dikker dan ik ben en wij zwemmen in een smalle ondiepe gang en hebben last van swells. Wij worden van voor naar achter gewiegd en de haaien hebben nergens last van. Die zwemmen recht vooruit en soms denk je dat het botsen wordt. Als de haaien wegdraaien geeft dat een enorme klap die je heel goed hoort. We zien zoveel haaien dat we dit keer weinig tijd hebben voor naaktslakjes, al zien we er wel een paar. Ook zien we 2 mooie octopussen. Er zijn weer veel kleine vissen op het koraal. Iedere keer zie ik ook vissen die ik nooit eerder gezien heb en koralen die lijken op een berg van flessenhalzen. Een grote marble ray vlucht weg als wij aankomen. Tegen het einde van de duik zien we een andere grote slanke haai met ronde kop van ongeveer 2m en dit blijkt een gulley shark te zijn. De bek lijkt op die van de nurse shark. We duiken precies 46 minuten en ik heb nog 120 bar over. Heb veel minder lopen uittrimmen met toch maar 7kg. Het is meer gaan waaien en er staan meer golven. Lang leve het trapje. Wij mogen samen op het bakje tot we bij de kust aankomen. Dan verhuizen we naar de rand en gaan de voetjes weer in de voetstraps voor we vol gas de kant op varen. Wij worden meteen naar de duikschool gestuurd waar ze 2 warme douches hebben. Ondanks het slechte zicht was dit toch weer een fantastische duik.
Mop haalt nog een koffie en ik geniet van mijn joghurt met vers fruit en jungle meuk op het muurtje aan het strand. De boot en tractor worden helemaal geboend en gespoeld tot deze zoutvrij zijn. De duikschool heeft hiervoor een eigen watertank omdat er strenge water restricties gelden. De zon komt door, de wind gaat liggen en de zee is rustig. Heel veel mensen komen hier echt om een stuk te zwemmen. Ook het medical rescue team traint hier. We maken een kleine wandeling over de promenade met gezellige gekleurde bankjes, doet aan de wakeboardschool denken. Daarna gaan we naar de boardwalk en die is heel groot met een enorme vijver in het midden met de grootste en mooiste gele waterlelies die ik ooit gezien heb. Er zijn maar enkele paarsen. Het is erg rustig maar we zijn dan ook heel vroeg, voor 10u. Winkels, veel restaurants en fast food, een casino, draai molen, kartbaan, speelhal, water bots auto’s. Dan toch maar weer naar het terras van blue waters cafe voor een liter water en koffie.

We gaan naar ons nieuwe appartementje, ook in walmer. We komen gelijktijdig met de eigenaar aan die vroeger voor louis gevaren heeft. Hij had ons al bij de duikschool gezien. Nu zit hij ook in de verhuur en wil nog veel meer appartementen bouwen op de enorme lap grond die hij heeft. Ons appartementje is top. Rustig, prive, groot, volledig ingericht met keuken met theedoeken, kachel, ventilator en radio aan toe. We gaan de kunstroute doen. Er zijn een paar mozaikstukken die ik wel wil zien en daar rijden we bekant tegenaan. Dan een stukje over de boulevard en eten bij sushi tent nr 2 die ook een griekse kaart heeft en een italiaanse. En toch is de sushi helemaal top. Tussendoor laat ik aan de overkant nog even mijn wenkbrauwen harsen.
Modern talking op tv. Om 19.45u gaan we naar de boardwalk om naar de de fonteinshow te kijken. Grappig vooral met de mooi verlichte gebouwen erachter. Komen we grote Morne weer tegen. In zijn knuffel tilt hij me zo van de grond. Wij zitten bij de top 5 van leukste gasten die hij ooit gehad heeft, zegt hij. Daar kunnen we het weer mee doen voor vandaag. Over de boulevaart met gekleurde verlichting rijden we weer naar ons nieuwe plekje. De grote schilderijen zijn helaas niet verlicht.

zondag 28 januari 2018

Donderdag 18 januari 2018 Aberdour guesthouse, Summerstrand, Port Elisabeth, Zuid-Afrika

Donderdag 18 januari 2018
Aberdour guesthouse, Port Elisabeth, Zuid-Afrika






Duik bij shark rock met Pro Dive

6u op. Op ons gemak koffie. Om 8.10u naar duikschool. Die is vlakbij, einde van de weg rechts, bij de rode molen. Het is mistig, geen wind. Ontvangst met ‘jullie moeten betalen’. Ik geef mijn mening en als ik dan wil betalen kan dat helemaal niet want door een stroomstoring werkt de creditcardmachine niet. De boot is vol met een groep instructeurs in opleiding en wij, 4 incl gids. Het meiske dat met ons meeduikt doet haar advanced opleiding. Wij 4 mogen als 1e erin en duiken naar 4m. We hebben last van swells. De gids is slecht met zijn buoyancy. Trapt overal tegenaan. We gaan een kuil in, gids en meiske eerst. Dan wij. Hier zitten 3 reggies maar die schrillen zich rot en 2 zwemmen snel weg. Wij gaan ook veel te snel weg. Ik denk nog dat we andere haaien gaan zoeken maar die zijn al door de groep instructeurs in opleiding weggejaagd. Ik heb de indruk dat we terug gaan naar de kom maar dan komt er een nieuwe groep duikers van de andere duikschool en veranderen we weer van richting. De koralen zijn prachtig en heel sterk. Rood en oranje. Leuke naaktslakken maar amper tijd om ze te fotograferen want de gids zwemt door en is ons kwijt. Wij hem niet. Op de minuut moeten we het water uit. Terug naar strand op achterbank van de boot. Dat is luxe. Dan weer op de zijkant en voetjes in de voetbandden voor we vol gas strand op knallen. Spullen worden gespoeld. Dat is dan ook weer luxe. Naar duikwinkel om, jawel, te betalen. Uiteindelijk hoef ik geen eigen boot te boeken voor 2500 of 4500ZAR maar linda beloofd kleine groepjes. Wil ons wel vinnen en maskerset verkopen en een reis naar de rode zee. Duh. Dan naar accommodatie maar omdat de spullen toch bij duikwinkel blijven meteen weer weg naar restaurant blue water aan het strand. 8 stuks sushi die heel lekker zijn. Dan hoofdgerecht. Biefstuk. Valt weer tegen. De kip met feta en spinazie is wel lekker. Ondertussen weer kamer boeken. Zon gaat om 16.15 weg. Sluier bewolking en er komt wind. We gaan naar de accommodatie. Deze ligt in de rustige wijk Walmer waar het ene huis nog groter is dan het andere. De optrekjes in vinkeveen verbleken erbij. De 2 herders zitten acher tralies als we binnen gelaten worden door een jonge meid. We moeten door het woonhuis naar onze kamer. We gaan in de tuin zitten, springen het warme zwembad en daarna het bubbelbad in en dan raken we in gesprek met de heer des huizes, Morne en later ook zijn vrouw Karin. Hij heeft dus ook nog een volwassen zoon en zijn dochter is model. We kletsen tot 22.30u, ver na bedtijd. Hele gezellige avond. Morne is security manager bij de Boardwalk en Karin was vertegenwoordiger in juwelen totdat ze bijna werd ontvoerd. 2 jaar geleden zijn ze met het guesthouse begonnen en het loopt als een trein. Ze willen nu ook hun gedeelte verbouwen en verhuren en dan zelf iets nieuws kopen. Maar daar waar wij werken om te leven, leven zij om te werken. Ze hebben wel 4 honden. De 1,5jr oude herder is onze favoriet.

Woensdag 17 januari 2018 Mountain Zebra Campsite, Zuid-Afrika

Woensdag 17 januari 2018
Mountain Zebra Campsite, Zuid-Afrika

Mountain Zebra National Park
ADDO Elephant National Park

5u op. We zijn de eerste. Gamedrive om 6u. Is het hek nog dicht en moeten we 5 minuten wachten voor het automatisch open gaat.
We gaan voor de leeuwen en zoeken een groot gebied af, maar niets. Wel veel herten en wildebeest met jong. Deze zijn erg schrikachtig. Vlak voor de uitgang zien we nog een oryx en een jakhals. Door de Karoo naar Addo. Dan daar maar leeuwen zoeken. We rijden weer door prachtige berglandschappen. Helaas ligt er bij de dorpjes overal vuil. We stoppen nog even om boodschappen te doen voor we 2 nachten gaan kamperen in Addo en kopen tevens beltegoed. Het loopt al tegen 12u als we eindelijk bij Addo aankomen en dan zitten ze nog helemaal vol ook! Meteen maar een kamer in Port Elisabeth boeken via bookings.com, appartement vlakbij het strand, nu met extra korting. Dan een rondje door het park. Het is druk met auto’s. Ook olifanten genoeg hier. Wat herten en wat zebra’s, maar de leeuwen liggen natuurlijk al lang en breed onder een boom. De zon is weg en het ziet er zelfs naar uit dat elk moment een stortbui kan vallen. Het is hier ook een stuk koeler. Misschien toch maar goed dat we niet meer in ons tentje slapen. We rijden het park van boven naar beneden en gaan er bij het andere hek uit. Vlak voor de uitgang zien we nog een paar elanden. Voor we naar ons appartement in Port Elizabeth rijden, bel ik Pro dive om voor morgen een duik te reserveren. Die hebben het alleen maar over betalen tot ik giftig word. Uiteindelijk mogen we langskomen bij de launch site, morgen ochtend, en dan kunnen we daar betalen. We komen bij het appartement en ik ga een half uurtje trainen. Dan maak ik een grote salade want ik had voor 2 dagen eten gehaald. We maken de duiktas in orde en gaan vroeg naar bed. Onze unit heeft een ingang aan de zijkant. We hebben een aparte slaapkamer en een kleine zitkamer met monsterlijk grote tv en open keuken. Het ruikt alleen wat muf en de deuren kunnen niet open vanwege de muggen. Verzocht wordt om minder dan 2 minuten te douchen want ook Port Elisabeth heeft een ernstig water te kort. Het zwembad zag er wel groot en schoon uit, maar als wij aankomen is het al te koud om erin te springen.

Dinsdag 16 januari 2018 TOP Forever Resort, Gariep Dam, Zuid-Afrika

Dinsdag 16 januari 2018 TOP
Forever Resort, Gariep Dam, Zuid-Afrika

Mountain Zebra National Park

Wakker voor de zon op is. Overal om ons heen horen we vogels. Als het licht is, komen de velvet apen alle prullebakken leegtrekken. Het is feest want ze hebben iets gescoord. Daarna komen hordes vogeltjes voor de kruimels. 6u op. Zon, blauwe lucht. Koffie, douche, ontbijt klaarmaken (fruithapje). 8 u rijden. N1 en er rijden vrachtwagens. Vriendelijk. Helpen bij inhalen. Het landschap heeft een hoog Namibië gehalte. Droog. Bruine Bergen, veel steen en enkele bosjes groen. Koeien, schapen, struisvogels. Velden met cactussen. Kleine dorpjes met heel veel zwerfvuil. Dat zag je in Namibië dan weer niet. De weg is heel goed. Dan zijn er wegwerkzaamheden. Alles gaat hier met het handje. Reflectoren inboren. Het wordt droog. Droge rivieren, geen beesten meer. Treinrails.  Dubbel hek en dan ineens een klein strookje groen gras. Waar het gemaaid is, wemmelt het van de ooievaars.
De bergen zijn fantastisch om te zien. Dit is dus de Karoo. We komen bij Montain Zebra. Het is een fantastisch berglandschap met zebra’s en herten. We rijden een klein rondje voor we naar de receptie gaan om een campingplek te boeken. We kiezen een mooie plek uit op de kleine, nog niet half bezette camping. Dan gaan we maar eens bij het zwembad kijken want het is veel te warm om te game drive. Om 15.30u douche en dan park verder verkennen. Blijkt dat ze in het park nog zo een groot zwembad hebben voor de dagjesmensen. Het hek gaat automatisch als je op een knop drukt, dus uitstappen hoeft niet. We doen een 4x4 trail en daarna 2 loops. Op een vlakke hoogvlakte zien we prachtige herten, wildebeest en zebra’s van het soort die we nog niet eerder gezien hebben. We rijden verschillende bergen over met prachtige uitzichten. Denk je net dat beesten niet zo hoog komen, loopt er een struisvogel bovenop de berg. Op de terugweg komen we langs een groot meer en hier zien we 3 waterbuffels. De aapjes maken de camping onveilig maar verder zien we weinig beesten. Vanaf onze plek zie ik 2 herten achter het hek. S avonds horen we een jakhals. Verder niets. De groentesnippers liggen er de volgende ochtend nog.